KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
5 marca 2020

Jarmuż w 5 odsłonach - te przepisy Cię zachwycą!

Jarmuż możemy jeść w postaci surowej, ale także ugotowany na parze (nie gotujemy dłużej niż 3-4 minuty, ponieważ tarci swoje właściwości) czy upieczony. To świetny składnik sałatek, smoothie, ale także zapiekanek czy zup. Wypróbujcie nasze przepisy!

Szybki jarmuż z patelni z czosnkiem i oliwą z oliwek

Składniki:

  • garść jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • dobra oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:
Jarmuż porwać na mniejsze kawałki. Usunąć grube łodygi jeśli takie są i zblanszować we wrzątku ok. 3 minut. Przelać lodowatą wodą, by jarmuż zachował intensywny, piękny zielony kolor. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek do lekkiego zrumienienia. Dodać jarmuż i podsmażyć chwilę. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać. Szybkie i pyszne!

Do dania można dodać sok z cytryny, ocet balsamiczny, posypać prażonymi orzeszkami piniowymi i tartym parmezanem. Niebo w gębie! Danie można jeść same, jako śniadanie lub kolację czy lekki obiad, a nawet przekąskę. Świetnie smakuje z kromką dobrego pieczywa, czy jajkiem sadzonym. Może być także dodatkiem warzywnym do mięsa lub ryby.


Zielone pesto z jarmużu

Składniki:

  • garść liści jarmużu
  • 2 łyżki ulubionych uprażonych na suchej patelni orzechów (polecam piniowe, włoskie, migdały a nawet pestki słonecznika)
  • 1 spory ząbek czosnku
  • sól
  • 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki (ewentualnie) startego parmezanu lub płatków drożdżowych

 

Sposób przygotowania:
Jarmuż porwać na mniejsze kawałki. Usunąć grube łodygi jeśli takie są i zblanszować we wrzątku ok. 3 minut. Przelać lodowatą wodą, by jarmuż zachował intensywny, piękny zielony kolor. Osuszyć. Zmiksować z pozostałymi składnikami. Doprawić solą. Jeśli pesto jest za gęste dodać odrobinę wody lub oliwy (jeśli za rzadkie – sera, płatków drożdżowych lub orzechów). Podawać jako smarowidło do kanapek (zamiast masła), jako sos do makaronu, ryby czy mięsa, jako dip do maczania surowych warzyw. Zrobienie takiego pesto to też łatwy sposób na wykorzystanie jarmużu i pozbycie się resztek z lodówki w myśl zasady, że w kuchni nic się nie marnuje – odpowiednio przechowywane pesto może stać w lodówce nawet 2 tygodnie – ważne, by było zawsze przykryte warstwą oliwy z oliwek, która zapobiegnie psuciu się pesto. 

 

Prosta i szybka zupa z jarmużem, ziemniakami i jajkiem na miękko

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego lub woda
  • 1 duża garść liści jarmużu
  • sok z cytryny 
  • 1-2 jajka (1 jajko dla każdej osoby)
  • ewentualnie ser parmezan do podania
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać. W garnku umieścić ziemniaki, czosnek, posolić, zalać wodą lub bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu. Kiedy zupa zacznie się gotować, umyć i posiekać jarmuż. Dodać do ziemniaków, przykryć garnek z zupą i gotować do miękkości warzyw (zwykle zajmuje to ok. 10 minut). Zupę doprawić sokiem z cytryny. Kiedy zupa jest gotowa, ugotować jajka na miękko. Zupę wylewać na talerze, na wierch kłaść jajko, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie startym parmezanem, polać dodatkową oliwą po wierzchu. Kiedy rozkroimy jajko płynne żółtko wyleje się na wierzch zupy dając niezapomniane wrażenia wizualne oraz smakowe. 

To najbardziej ekspresowy sposób na zupę – tylko jarmuż i ziemniaki. Z powodzeniem możemy dodać inne warzywa np. pokrojoną cebulkę, marchewkę, pietruszkę czy selera. W wersji mięsnej możemy dodać dobrej jakości kiełbasę, szynkę czy boczek. Zupa świetnie smakuje też z ciepłymi grzankami polanymi oliwą z oliwek.


Koktajl z jarmużem i jagodami

Składniki:                                                                                                                                   

  • garść jarmużu
  • pół szklanki jagód (mrożone lub świeże)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 szklanka mleka roślinnego (jeśli nie mamy możemy użyć 1 szklankę soku jabłkowego lub po prostu wodę)
  • miód (ewentualnie do smaku jeśli koktajl byłby mało słodki – możemy też użyć banana lub 2 daktyle)

 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować. Koktajl jest pyszny, zdrowy szczególnie dla dzieci – w łatwy sposób można przemycić w nim jarmuż – dzieci w ogóle nie zorientują się, że tam jest, a wypiją coś wartościowego.

 

Chipsy z jarmużu

Prosty i szybki sposób, który możemy modyfikować wg uznania (dodając lubione przyprawy np. na ostro – chilli, ostra papryka, pieprz lub łagodnie – kurkuma, czosnek w proszku, gałka muszkatołowa albo na słodko – miód, cynamon, kardamon).

Składniki:

  • 1 opakowanie jarmużu
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • dodatki i przyprawy do wyboru

 

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jarmuż myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki. Polewamy oliwą, solimy i mieszamy, by każdy listek pokrył się tymi składnikami. Teraz jest też czas na dodanie ulubionych przypraw. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w zależności od grubości i wielkości liści ok. 10 minut sprawdzając, żeby jarmuż się nie przypalił. Wspaniała przekąska dla dzieci, do podjadania przed telewizorem, do chrupania wieczorami, jak również do zabrania na wycieczkę czy do szkoły jako zdrowa przegryzka.

 

Jarmuż to bez wątpienia warzywo, którym warto wzbogacić swoje kulinarne przepisy. Wypróbujcie koniecznie!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione