Kilka zasad zdrowego odżywiania- to o nich musisz pamiętać!

Regularne spożywanie posiłków
Powinno się spożywać 4–5 posiłków dziennie w odstępach 3–4 godzin. Regularne spożywanie posiłków pozwala utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, zapobiega nagłym napadom głodu, a co za tym idzie pozwala uniknąć spożywania jednorazowo nadmiaru kalorii.
Warzywa i owoce
Im dieta będzie bardziej różnorodna, tym więcej witamin, składników mineralnych i substancji odżywczych zostanie dostarczonych organizmowi. Warzywa i owoce należy spożywać często i w dużych ilościach. Powinny one stanowić co najmniej połowę posiłku, ponieważ z każdą porcją owoców i warzyw dostarczamy witaminy i substancje odżywcze, które mają działanie antyoksydacyjne, regulują działanie hormonów, stymulują układ odpornościowy.
Pełnoziarniste produkty zbożowe
Powinny one znaleźć się w większości posiłków. Najzdrowsze są produkty z pełnego przemiału, ryż pełnoziarnisty brązowy, makaron razowy, płatki owsiane i kasze. Produkty te są bardzo dobrym źródłem błonnika, który odgrywa dużą rolę w prawidłowej pracy układu pokarmowego. Poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i powstawaniu raka jelita grubego.
Woda
Jest ona niezbędnym składnikiem pokarmowym i musi być spożywana regularnie i w odpowiednich ilościach. Dorosły człowiek powinien pić co najmniej 1,5 l wody dziennie. Pamiętajmy, że 70% masy ciała człowieka to właśnie woda i bez niej nie jest możliwe prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Niedobór wody prowadzi do odwodnienia organizmu i co za tym idzie zaburzeń układu pokarmowego, krwionośnego i moczowego.
Ograniczenie spożycia cukru i soli
Cukier jest bardzo kaloryczny, przyczynia się do powstawania nadwagi, otyłości, próchnicy zębów, cukrzycy typu 2 czy miażdżycy.
Nadmiar soli powoduje powstanie nadciśnienia tętniczego, zawału serca, przyczynia się również do otyłości. Zamiast soli warto sięgnąć po zioła świeże i suszone.
Ograniczenie spożycia alkoholu
Spożywanie alkoholu w nadmiernych ilościach jest niekorzystne dla zdrowia. Jest on przyczyną wielu groźnych chorób m.in. chorób serca czy nowotworów.
Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych
Badania wskazują, że ograniczenie spożycia mięsa na rzecz ryb, nasion roślin strączkowych i jaj ma pozytywny wpływ na organizm. Warto zamienić tłuste mięsa i wędliny na ryby, a tłuszcze zwierzęce na oleje roślinne.
Aktywność fizyczna
Poza wymienionymi zasadami dotyczącymi żywienia organizmowi potrzebny jest też ruch, aktywność fizyczna. Dzięki aktywności fizycznej możemy poprawić wydolność fizyczną, utrzymać odpowiedni ciężar ciała, zbudować masę mięśniową, zwiększyć odporność. Regularna aktywność zwiększa pojemność płuc i wytrzymałość całego organizmu. W efekcie organizm wolniej się męczy i szybciej regeneruje.
Poprawia się metabolizm, kalorie są szybciej spalane, a co za tym idzie zmniejsza się masa ciała i ryzyko otyłości czy nadwagi.
Aktywność fizyczna powoduje wydzielanie endorfin tzw. „hormonów szczęścia”. Poprawia się samopoczucie, a dodatkowo dotlenia się mózg, co daje nie tylko spokojniejszy sen, ale i lepszą pamięć!
„W zdrowym ciele, zdrowy duch!”
![]() |
Dorota Drzazga
Artykuł opracowany we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|