KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Marek Dereziński powołany na stanowisko Członka Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A.

Opublikowano 07.03.2020 r.
Rada Nadzorcza Krajowej Spółki Cukrowej S.A. powołała z dniem 1 marca 2020 r. Pana Marka Derezińskiego na stanowisko Członka Zarządu  KSC S.A. Będzie on odpowiedzialny za obszar rozwoju Grupy Kapitałowej.    

Marek Dereziński jest absolwentem Wydziału Rolniczego Akademii Techniczno-Rolniczej w Bydgoszczy. W 2007 r. uzyskał stopień naukowy doktora nauk rolniczych na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy. Z polskim przemysłem cukrowniczym i  branżą rolniczą związany jest od połowy lat dziewięćdziesiątych. Pełnił wysokie stanowiska  na szczeblu zarządczym w firmach z branży rolniczej i FMCG. Ostatnio był zatrudniony jako Dyrektor Zarządzający  PUH Chemirol SP. z o.o.,  jednej z największych firm z branży rolniczej w Polsce. 


Krajowa Spółka Cukrowa S.A. – podstawowe informacje

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. jest  największym w Polsce i jednym z najbardziej znaczących w Europie producentów cukru buraczanego. Większościowym udziałowcem KSC S.A. jest Skarb Państwa, około 20% akcji należy do plantatorów buraka cukrowego i pracowników. W skład koncernu wchodzi 7 cukrowni (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) oraz Zakład „Polskie Przetwory” z siedzibą we Włocławku. W 2019 roku buraki cukrowe zakontraktowane przez KSC S.A. uprawiane były na areale ponad 100 tys. ha, przez 15 tys. plantatorów. Podczas 18. kampanii 2019/2020 r. KSC S.A. skupiła prawie  5,8 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała ponad 860 tys. ton cukru. 


Podstawowy przedmiot działalności Krajowej Spółki Cukrowej S.A. stanowi produkcja i sprzedaż cukru, handel wyrobami powstałymi w trakcie jego wytwarzania oraz przetwórstwo owocowo-warzywne. Odbiorcami produktów Spółki sprzedawanych pod marką „Polski Cukier” są zarówno uznane firmy polskie, jak i renomowane koncerny międzynarodowe. Budowana przez lata Grupa Kapitałowa Krajowej Spółki Cukrowej S.A. działa dzisiaj w pięciu sektorach rynku rolno-spożywczego. Podstawowym sektorem Grupy pozostaje przemysł cukrowniczy. Cztery kolejne to przemysł cukierniczy, przemysł przetwórstwa owocowo-warzywnego, przemysł zbożowo-młynarski oraz przemysł ziemniaczany. Do Grupy Kapitałowej KSC S.A. należą dzisiaj poza KSC S.A. cztery produkcyjne spółki zależne:


• Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie „PZZ” w Stoisławiu S.A.
• Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z o.o.
• Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z o.o.
• Î.C.S.„Moldova Zahăr” SRL w Republice Mołdawii.

W październiku ubiegłego roku KSC S.A. oddała do użytku Terminal Cukrowy w Porcie Morskim Gdańsk. W 2019 roku flagowy produkt – cukier biały 1 kg otrzymał nową szatę graficzną, z motywem polskiej flagi.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 

POWIĄZANE TEMATY:krajowa spólka cukrowaksc
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO