KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Zupa krem z czerwonej papryki - przepis na rozgrzewający posiłek!

Opublikowano 05.10.2018 r.
Zupa krem z czerwonej papryki to delikatne w smaku, a zarazem bardzo aromatyczne danie. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający obiad w jesienno-zimowe dni. Poznaj nasz przepis!

Składniki:

  • Litr bulionu warzywnego lub mięsnego, 
  • 4 duże czerwone papryki,
  • 3 pomidory obrane ze skórki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki suszonej ostrej papryki,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek,
  • śmietanka kremówka.

Wykonanie:
    1. Papryki kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kładziemy je na blaszce i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 230 stopni C (po 10 minutach przewracamy paprykę na drugą stronę, aby równomiernie się opiekła). 
    3. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy paprykę folią aluminiową, kiedy wystygnie obieramy z niej skórkę.
    4. Obraną paprykę kroimy w kostkę.
    5. Sparzone wcześniej pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 
    6. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozdrobniony czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz resztę przypraw - podsmażamy przez około 5 minut. Następnie wrzucamy pomidory.
    7. Całość zalewamy bulionem i gotujem około 10 minut.
    8. Do bulionu dodajemy paprykę i gotujemy kolejne 10 minut.
    9. Całość na koniec blendujemy oraz w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku.

Zupę można podawać z podgrzaną śmietanką kremówką, listkami bazylii oraz chrupiącymi grzankami. Smakuje wybornie!
 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja WDR
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj