Zupa krem z czerwonej papryki - przepis na rozgrzewający posiłek!

Składniki:
- Litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 4 duże czerwone papryki,
- 3 pomidory obrane ze skórki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki,
- pół łyżeczki suszonej ostrej papryki,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- sól, pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek,
- śmietanka kremówka.
Wykonanie:
1. Papryki kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kładziemy je na blaszce i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 230 stopni C (po 10 minutach przewracamy paprykę na drugą stronę, aby równomiernie się opiekła).
3. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy paprykę folią aluminiową, kiedy wystygnie obieramy z niej skórkę.
4. Obraną paprykę kroimy w kostkę.
5. Sparzone wcześniej pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
6. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozdrobniony czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz resztę przypraw - podsmażamy przez około 5 minut. Następnie wrzucamy pomidory.
7. Całość zalewamy bulionem i gotujem około 10 minut.
8. Do bulionu dodajemy paprykę i gotujemy kolejne 10 minut.
9. Całość na koniec blendujemy oraz w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku.
Zupę można podawać z podgrzaną śmietanką kremówką, listkami bazylii oraz chrupiącymi grzankami. Smakuje wybornie!
![]() |
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|