KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
13 marca 2020

Przepisy kulinarne na znakomite obiady bez mięsa

Choć istnieje wiele osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez mięsa, to postanowiliśmy zebrać kilka przepisów na pyszne bezmięsne obiady. Spraw, aby warzywa o dużej zawartości składników odżywczych stały się pysznym posiłkiem. Mnóstwo świeżych ziół i przypraw sprawi, że bezmięsne obiady pokocha cała twoja rodzina. Poznaj smaczne, proste i sycące dania.

Zupa pieczarkowa z kaszą

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 2 duże marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania: najpierw oczyścić pieczarki i pokroić je na mniejsze kawałki. Por pokroić w pół talarki, a seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wrzucić wszystkie warzywa i dusić pod przykryciem około 15 minut. Następnie zalać gorącym bulionem warzywnym, wsypać kaszę, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Gotować aż kasza będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem, a przed podaniem obficie posypać natką pietruszki.

 

Bezmięsne gołąbki – przepis

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 300 g szpinaku
  • 150 g ryżu
  • 150 g kaszy pęczak
  • 10 pieczarek
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka

 

Sposób przygotowania: kaszę i ryż ugotować i odłożyć do ostygnięcia, a w innym garnku ugotować główkę kapusty. W rondelku zeszklić drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i dodać do niego świeże lub mrożone liście szpinaku. Wszystkie kolory papryki pokroić w drobną kostkę, pieczarki również, a pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce. Wszystkie warzywa oraz ryż i kaszę doprawić do smaku i wymieszać, a następnie przygotowany farsz nakładać na obgotowane wcześniej liście kapusty. Zawinąć i układać w naczyniu żaroodpornym, wlać 1 szklankę bulionu lub wody i piec w piekarniku przez 30 minut. Doskonale smakują z sosem grzybowym lub pomidorowym oraz w towarzystwie ulubionej surówki.

 

Pieczarkowo-porowe krokiety

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • sól
  • 3 jajka i bułka tarta do panierowania

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duży por
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania: najpierw połączyć wszystkie składniki na ciasto i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie smażyć cienkie naleśniki. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażyć na 1 łyżce oleju i delikatnie posolić. Por cienko pokroić w talarki i również podsmażyć na odrobinie oleju. Przestudzić i połączyć z surowym jajkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku, a następnie nałożyć farsz na naleśniki, zawinąć i panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć do zarumienienia z każdej strony.

 

Kotlety z ziemniaków ze szpinakowym nadzieniem

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 5-6 łyżek mąki
  • 1 mozzarella
  • 150 g szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta do panierowania
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania: cebulę obrać, drobno pokroić i zarumienić w rondelku na odrobinie oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Podsmażyć i doprawić solą i pieprzem. Farsz przestudzić i połączyć ze startą na tarce mozzarellą. Ugotowane ziemniaki ugnieść tłuczkiem, dodać mąkę i sól. Formować z nich kotleciki, a środek wypełnić farszem. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Doskonale smakują w towarzystwie surówki z białej kapusty oraz ze sosem czosnkowym.

 

Przepis na naleśniki z warzywami

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Składniki na farsz:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • żółty ser
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania: składniki na ciasto połączyć, przygotować ciasto o odpowiedniej konsystencji i usmażyć naleśniki. Cebulę i czosnek drobno pokroić, zarumienić na rozgrzanym oleju. Pora pokroić w pół talarki, a paprykę w drobną kostkę. Dodać do cebuli i dusić, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem, koncentratem pomidorowym i koperkiem. Na naleśniki nałożyć farsz, złożyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać startym serem i wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika.

Szukasz pomysłu na dania bezmięsne? Wypróbuj nasze przepisy!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione