KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Najprostszy środek dezynfekujący? Wysokoprocentowy alkohol

Opublikowano 12.03.2020 r.
Dzięki częstemu myciu rąk mamy szansę uchronić się przed przeniesieniem koronawirusa - takie informacje oficjalnie pojawiają się na stronach Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministerstwa Zdrowia. A co zrobić, jeśli nie mamy dostępu do środków dezynfekujących?

Wykorzystanie w tym celu wysokoprocentowego alkoholu zaproponował prof. Włodzimierz Gut, wirusolog, który był gościem telewizyjnej Jedynki w programie #Jedziemy.


Aby uzyskać doskonały środek odkażający należy rozcieńczyć alkohol do 70% - mówił profesor Gut. - Taki alkohol jest najskuteczniejszy, bo rozkłada to, co powinien, a nie tworzy ochrony przez ścinanie białka.


Zdaniem profesora spirytus 96% jest zbyt mocny, a z kolei 45% za słaby. Profesor twierdzi, że nie ma sensu picie wysokoprocentowego alkoholu, bo wirus atakuje układ oddechowy, a tam się spirytusu nie wleje.

Jednak  przy codziennych pracach w gospodarstwie, nie zawsze  mamy pod ręką żel antybakteryjny – wtedy do dezynfekcji możemy awaryjnie wykorzystać  wysokoprocentowy alkohol.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj