Najprostszy środek dezynfekujący? Wysokoprocentowy alkohol

Wykorzystanie w tym celu wysokoprocentowego alkoholu zaproponował prof. Włodzimierz Gut, wirusolog, który był gościem telewizyjnej Jedynki w programie #Jedziemy.
Aby uzyskać doskonały środek odkażający należy rozcieńczyć alkohol do 70% - mówił profesor Gut. - Taki alkohol jest najskuteczniejszy, bo rozkłada to, co powinien, a nie tworzy ochrony przez ścinanie białka.
Zdaniem profesora spirytus 96% jest zbyt mocny, a z kolei 45% za słaby. Profesor twierdzi, że nie ma sensu picie wysokoprocentowego alkoholu, bo wirus atakuje układ oddechowy, a tam się spirytusu nie wleje.
Jednak przy codziennych pracach w gospodarstwie, nie zawsze mamy pod ręką żel antybakteryjny – wtedy do dezynfekcji możemy awaryjnie wykorzystać wysokoprocentowy alkohol.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|