Przepis na soczystą kaczkę z chrupiącą skórką i pieczarkami

Składniki:
- tuszka kaczki,
- 5 dag tłuszczu,
- 30 dag pieczarek,
- 5 dag koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- łyżka maki,
- sól, pieprz, czosnek do smaku.
Wykonanie:
1. Oczyszczoną tuszkę należy umyć, obciąć szyjkę i skrzydła, po czym dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
2. Nastepnie polewamy kaczkę tłuszczem i pieczemy około 60-80 minut w temperaturze 180-200 stopni C. W międzyczasie skarapiamy mięso śmietaną i wytworzonym sosem.
3. Pieczarki myjemy, kroimy w paski i dodajemy razem z cebulą pokrojoną w piórka pod koniec pieczenia.
4. Na koniec dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy.
5. Miękką kaczkę wyjmujemy z piekarnika. Uzyskany sos łączymy z mąką wymieszaną z małą ilością wody, chwilę gotujemy, doprawiamy i polewamy kaczkę ułożoną na półmisku. Danie świetnie smakuje z ryżem na sypko lub ziemniakami.
Więcej inspirujących przepisów na przeróżne dania z grzybami znajdziesz w książce "Grzyby w potrawach", którą można zamówić na stronie WDR. Zapraszamy do zapoznania się z całą ofertą wydawniczą!
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|