KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
19 marca 2020

Zrobiliście zapasy kaszy? Zobaczcie, co pysznego można z niej przygotować!

Co zrobić z masowo wykupowaną żywnością? Wiele osób w obawie przed epidemią koronawirusa zrobiło mnóstwo zapasów produktów spożywczych. Ze sklepowych półek bardzo szybko znikała... kasza. A czy wiecie, jak przygotować smaczne dania z kaszą? Już podpowiadamy!

Gołąbki z mięsem i kaszą

Składniki:
    • 15 liści kapusty
    • 2 małe słoiki przecieru
    • 4 ząbki czosnku
    • natka pietruszki
    • sól i pieprz
    • olej do smaku

Farsz:
    • 1 szklanka kaszy perłowej
    • 500 g mięsa mielonego
    • 0,5 czerwonej papryki
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżka przyprawy do gołąbków
    • sól i pieprz


Wykonanie:

Liście kapusty wcześniej chwilę obgotować w wodzie. Kaszę ugotować i wystudzić. Połączyć z pozostałymi składnikami farszu, nakładać na liście kapusty i zawinąć. Na oleju zeszklić czosnek, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz odrobinę wody i zagotować. Do naczynia żaroodpornego nałożyć gołąbki, zalać je sosem i piec w 180 stopniach przez 50 minut. Doskonale smakują z ziemniakami i surówką z białej kapusty.

 

Danie jednogarnkowe – kasza jaglana w sosie bolońskim

Składniki:
    • 50 dag mięsa mielonego z indyka
    • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
    • 1 słoik koncentratu pomidorowego
    • 1 szklanka rosołu
    • 1 mała cukinia
    • 2 duże marchewki
    • 1 szklanka fasolki szparagowej
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 0,5 łyżeczki oregano
    • 0,5 łyżeczki bazylii
    • sól i pieprz
    • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Do garnka wsypać suchą kaszę i prażyć na ogniu, a następnie wlać dwie szklanki wody, zagotować i gotować jeszcze 10-12 minut do miękkości. Posolić do smaku i zostawić pod przykryciem. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek, smażyć kilka minut, a następnie dodać mięso mielone. Kiedy mięso się zarumieni dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz fasolkę. Wlać koncentrat i dusić na małym ogniu 20 minut pod przykryciem. Wsypać wcześniej ugotowaną kaszę, doprawić do smaku i gotowe.


Zapiekanka z kaszą gryczaną

Składniki:
    • 1 szklanka kaszy gryczanej
    • 1 mały kalafior
    • 3 średnie marchewki
    • 3 garści fasolki szparagowej
    • 100 g sera mozzarella
    • 100 g sera ementaler
    • 100 g parmezanu
    • natka pietruszki
    • 3 ząbki czosnku
    • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz
    • olej

Wykonanie:

Kalafior umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę obrać, pokroić w talarki i również ugotować. W osobnych garnkach ugotować fasolkę szparagową oraz kaszę. Ugotowane al dente warzywa i kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dwie łyżki oleju połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Tak przygotowanym sosem polać warzywa i kaszę. Na wierzchu zetrzeć sery. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

Sałatka z kaszą i serem feta

Składniki:
    • 1 szklanka ulubionej kaszy
    • 1 czerwona cebula
    • 1 ser feta
    • 1 zielony ogórek
    • 10 listków świeżej bazylii
    • sok z 1 cytryny
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz,
    • bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek


Wykonanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Ogórek zetrzeć na tarce, cebulę i ser feta pokroić w kosteczkę, a liście bazylii poszatkować. Przestudzoną kaszę odcedzić i połączyć z pozostałymi składnikami. W małej miseczce przygotować dressing. Połączyć sok cytryny z oliwą z oliwek oraz szczyptą każdego z ziół, a także odrobiną soli i pieprzu.


Kotleciki z kaszy jęczmiennej i kapusty kiszonej

Składniki:
    • 2 szklanki kaszy jęczmiennej
    • 400 g kiszonej kapusty
    • 400 g grzybów leśnych
    • 2 cebule
    • 2 jajka
    • 5 łyżek mąki
    • sól i pieprz
    • 2 łyżki masła
    • olej do smażenia


Wykonanie:

Kapustę kiszoną włożyć do garnka, dodać 2 łyżki masła i chwilę dusić. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć. Kaszę jęczmienną ugotować i wystudzić. Cebulę drobno posiekać. Do miski wsypać ugotowaną kaszę, dodać wystudzoną, odsączoną i pokrojoną kapustę kiszoną. Na odrobinie oleju rozgrzanym na patelni zarumienić cebulę, dodać do niej pokrojone grzyby i dodać do pozostałych składników. Przyprawić do smaku, wbić jajka, wsypać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Formować niewielkie kotleciki i smażyć je z obu stron na złoty kolor. Doskonale smakują z ulubioną surówką oraz z sosem czosnkowym.

Dania z kaszą nie muszą być nudne i oczywiste - jak widzicie smakowitych opcji jest wiele :-)

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione