"Poznaj nasze KGW" Gospodarne Dominiczanki

Koło Gospodarne Dominiczanki powstało 18 grudnia 2018 r. Głównym bodźcem do jego założenia była możliwość skorzystania z dotacji ARiMR. Był to czas "świeżo" po wyborach samorządowych i obie panie radne Jolanta Pełka i Agnieszka Oziemczuk oraz sołtys Joanna Wyrostek za namową mieszkanek postanowiły założyć koło i je zarejestrować.Obecnie koło liczy 33 członków - opowiadają gospodynie.
Działalność koła to głównie realizacja celów statutowych, czyli podtrzymywanie tradycji regionu.Takim działaniem był np.udział członkiń koła oraz naszych dzieci i wnuków w Gminnym Koncercie Kolęd w Starym Brusie. Organizowałyśmy też dla dzieci zajęcia w czasie ferii zimowych, które były połączone z kursem kulinarnym. W okresie bożonarodzeniowym zorganizowałyśmy warsztaty z przygotowywania stroików, piekłyśmy pierniczki świąteczne. Brałyśmy udział w Jarmarku Bożonarodzeniowym organizowanym przez Zespół Synagogalno-Muzealny we Włodawie. Pierwszą naszą imprezą lokalną był Festyn Rodzinny w Starym Brusie, gdzie wspomagaliśmy organizatorów przygotowując poczęstunek dla artystów biorących udział w festynie. Przygotowałyśmy też stoisko z wypiekami własnej roboty potrawami i napojami. Brałyśmy udział w Jarmarku Holeńskim, nie tylko przygotowałyśmy stoisko z potrawami regionalnymi, ale i jako zespół śpiewaczy. Reprezentowałyśmy gminę Stary Brus w Dożynkach Powiatu włodawskiego. Wykonałyśmy nasz pierwszy wieniec dożynkowy, przygotowałyśmy stoisko nawiązujące do tradycji dożynek, a w konkursie na tradycyjny napój regionalny zdobyłyśmy pierwsze miejsce. Staramy się działać na rzecz miejscowej społeczności. Również dwukrotnie zorganizowałyśmy zabawę choinkową dla dzieci z Dominiczyna i okolicznych miejscowości - opowiada przewodnicząca koła.
Najaktywniej działają u nas panie. Członkinie to młode mamy, ale też babcie i prababcie. Częściej spotykamy się przed wydarzeniami, w których bierzemy udział, ale też wspólnie spędzamy czas. Każda z nas wnosi coś innego, są panie których specjalnością jest gotowanie inne pieką, albo zajmują się rękodziełem.
Dominiczanki przyznają, że na początku ich mężowie trochę żartowali z tego, że Panie tworzą KGW, ale dziś wszyscy, łącznie z mieszkańcami, włączają się w ich inicjatywy: "I tak wspólnie pracujemy na nasza "małą ojczyznę" - mówią
W tym roku wystartowałyśmy w konkursie Województwa Lubelskiego na szarlotkę i potrawę z lubelskich jabłek. Planujemy zorganizowanie festynu dla mieszkańców naszej wsi, warsztaty rękodzieła. Weźmiemy też udział w festynach i jarmarkach w okolicznych miejscowościach. Dzięki dofinansowaniu z urzędu gminy ponownie planujemy też udział w dożynkach.
Nawiązując do naszego produktu regionalnego, jakim są jabłka kraśnickie, chciałybyśmy podzielić się przepisem na racuszki z jabłkami oraz pyszny torcik jabłkowy. Smacznego!
RACUSZKI
Składniki:
- 1 jajko
- płaska łyżka drobnego cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szklanka mleka zsiadłego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3-4 jabłka
WYKONANIE:
Jabłka obrać ,pokroić w cząstki. Białko ubić z odrobiną soli, dodać cukier, ubić lśniącą pianę. W drugim naczyniu rozmącić żółtko, dodać zsiadłe mleko, mąkę, sodę i wymieszć. Dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszć. Dodać pokrojone jabłka i jeszcze raz wymieszać. Smażyć tak, aby każdy racuszek zawierał cząstkę jabłka.Podawać posypane cukrem pudrem, z kleksem śmietany lub odrobiną smażonych jabłek.
TORCIK JABŁKOWY
Ciasto:
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
- 1,5 kg jabłek
- 3 galaretki zielone
Masa śmietankowa
- 500g śmietany 30%
- 2 łyżki żelatyny
- cukier puder do smaku
- jedna bita śmietana w proszku
Polewa
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki masła
- 16 herbatników
WYKONANIE
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, dalej ubijamy do białkości. Wlewamy olej, jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez 15 minut. Jabłka obieramy, zcieramy na tarce. Owoce dusimy w garnuszku na małym ogniu, potem zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wylewamy na biszkopt.
Masa
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy, dodając cukier puder i bitą śmietanę w proszku. Wlewamy żelatynę i miksujemy do połączenia. Czekoladę trzemy na tarce i mieszamy z masą. Wlewamy na jabłka. Na wierzchu układamy herbatniki. Odstawiamy do stężenia. Ze składników polewy gotujemy szklistą masę, a następnie smarujemy nią wierzch ciasta.
Bądź z działalnością Dominiczanek na bieżąco i polub ich Facebookową stronę ;-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|