KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
30 marca 2020

Dopadła Cię infekcja? Co jeść, aby szybko wyzdrowieć?

W czasie przeziębienia i choroby odpowiednie odżywianie jest bardzo ważne. Już Hipokrates twierdził, że „jedzenie może być naszym lekarstwem”. Istnieją pokarmy, które wspomagają organizm podczas walki z infekcjami i chorobami. Co zatem jeść, aby szybko wyzdrowieć?

1. Ciepły rosół jest zalecany jako domowy lek na przeziębienie od setek lat. To posiłek wypełniony łatwymi do spożycia składnikami odżywczymi, których organizm potrzebuje podczas walki z infekcjami. Dostarcza nie tylko białka, witamin i minerałów, ale również elektrolitów, które są niezbędne do nawodnienia organizmu. W przypadku gorączki należy zwiększyć ilość spożywanych płynów, a pyszny tradycyjny rosół doskonale w tym pomoże. Co więcej, przeprowadzone badania potwierdzają, że rosół skutecznie usuwa zalegającą wydzielinę z nosa i zatok, a w efekcie ogranicza kaszel czy łagodzi zatkany nos.

 

Jak ugotować tradycyjny rosół? Poznaj triki, dzięki którym będzie idealny!Jak ugotować tradycyjny rosół? Poznaj triki, dzięki którym będzie idealny!

2. Czosnek od wieków stosowany jest jako naturalny antybiotyk o właściwościach antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwwirusowych. Wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu osoby, które regularnie go spożywają, rzadziej chorują na przeziębienie i grypę. Warto stosować to warzywo jako dodatek do potraw, ponieważ pozwala unikać infekcji i przeziębienia oraz przyspiesza powrót do zdrowia po zachorowaniu.

Dlaczego warto jeść czosnek i cebulę?Dlaczego warto jeść czosnek i cebulę?

3. Woda kokosowa to świetny sposób na optymalne nawodnienie organizmu. Szczególnie gdy się pocisz, wymiotujesz albo masz gorączkę czy biegunkę. Te dolegliwości mogą powodować utratę dużej ilości wody i elektrolitów, dlatego warto sięgać po odżywczą wodę kokosową w stanach przeziębienia i grypy. Poza tym woda kokosowa jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które naprawiają uszkodzenia wyrządzone przez wolne rodniki, chronią przed stresem oksydacyjnym oraz pomagają kontrolować poziom cukru we krwi.

4. Gorąca herbata to ulubiony napój wielu osób, zwłaszcza podczas objawów przeziębienia i grypy. Podobnie jak rosół, zmniejsza przekrwienie, a w efekcie wspomaga oczyszczanie zatok ze znajdującej się w nich wydzieliny. Herbata jest skarbnicą polifenoli, czyli naturalnych składników roślinnych o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających i przeciwnowotworowych. Jednym z nich są garbniki, które działają przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Popijanie herbaty podczas infekcji to świetny sposób na utrzymanie nawodnienia organizmu na odpowiednim poziomie.

 

Czas na herbatę! Ale jaką wybrać?Czas na herbatę! Ale jaką wybrać?

5. Miód to naturalne lekarstwo o właściwościach przeciwbakteryjnych. Już starożytni Egipcjanie je dostrzegli. Poza tym wzmacnia układ odpornościowy oraz łagodzi ból gardła i zmniejsza kaszel.

Miód na zdrowie - jak zrobić domowe leki z miodem?Miód na zdrowie - jak zrobić domowe leki z miodem?

6. Imbir, choć znany jest z łagodzenia nudności w ciąży, to działa również przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwnowotworowo. Imbir doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw lub herbaty.

Poznaj niezwykłe azjatyckie kłącza leczniczePoznaj niezwykłe azjatyckie kłącza lecznicze

7. Pikantne przyprawy takie jak papryka chili, zawierają kapsaicynę, która rozgrzewa. Ze względu na właściwości znieczulające jest składnikiem kosmetyków przeciwbólowych. Jej spożywanie oczyszcza zatoki oraz łagodzi kaszel. Z pikantnymi przyprawami należy jednak uważać, ponieważ mogą powodować wzdęcia czy ból żołądka.

Przepisy na zupy aromatyzowane rozgrzewającymi przyprawamiPrzepisy na zupy aromatyzowane rozgrzewającymi przyprawami

Odpoczynek, spożywanie dużej ilości płynów i odpowiednie odżywianie to najważniejsze, co możesz dla siebie zrobić podczas infekcji, przeziębienia czy grypy. Chociaż samo jedzenie nie wyleczy choroby, to spożywanie odpowiednich pokarmów może wzmacniać układ odpornościowy i łagodzić niektóre objawy infekcji.

Trzymajcie się zdrowo!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione