Kulinarne inspiracje na Wielkanoc od KGW Kaliś
Chrzanowy krem
Składniki:
- 1 mały słoik chrzanu
- 4-5 łyżek gęstej śmietany
- 1-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć, zmiksować i doprawić do smaku. Krem dekoracyjnie przybrać posiekanym szczypiorkiem. Doskonały do wędlin i mięs na zimno.
Jajka faszerowane z pieczarkami
Składniki:
- 10 jajek
- 30 dkg pieczarek (można zwiększyć porcję)
- 2 -3 łyżki majonezu
- około 1-1,5 łyżeczki pietruszki zielonej drobno posiekanej
- 2 liścia laurowe
- 3 ziela angielskie
Wykonanie:
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać liście laurowe i ziele angielskie, można dołożyć troszkę posiekanej cebulki i razem wszystko udusić. Odparować jeżeli będzie nadmiar płynu. Jajka ugotować na twardo, obrać i przeciąć wzdłuż. Białka zachować. Żółtka rozgnieść widelcem, połączyć z uduszonymi pieczarkami, dodać majonez (nie za dużo, żeby masa nie była za rzadka). Dodać posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku. Gotowy farsz nakładać do białek.
Panie z KGW Kaliś podkreślają, że ten przepis ma już około 30 lat i wciąż jest aktualny na różnych imprezach :-)
Rolada serowa z piersią z kurczaka
Składniki:
- 350 g żółtego sera
- 300 g pieczarek
- 1 pierś z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1/2 szkl. majonezu
- 3 jajka
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać majonez i jajka, wymieszać, następnie wylać na blachę (wymiary około 30x45 cm) wyłożoną papierem i wysmarowaną olejem, piec około 15-20 minut w temp. 180 st. C. Pierś pokroić jak na kotlety schabowe i rozbić. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i udusić z pokrojoną cebulą. Na jeszcze ciepły placek serowy ułożyć rozbite piersi oraz pieczarki. Zwinąć roladę i zapiekać jeszcze 25 minut w temp. 180 st. C. Do zapiekania zwiniętej rolady można użyć wąskiej blachy ''keksówki'', aby się nie rozpadła. Podawać na ciepło.
Kotlety z ananasem i żurawiną
Składniki:
- 6 porcji mięsa (może być pierś z kurczaka)
- 6 plastrów ananasa
- 6 plasterków sera żółtego
- 1 mały słoik dżemu żurawinowego
- 2 jajka bułka tarta
- tłuszcz
- sól,pieprz
Wykonanie:
Mięso doprawić, rozbić, opanierować i usmażyć. Na każdy kawałek usmażonego mięsa położyć plasterek ananasa, w środek ananasa łyżeczką nałożyć dżem żurawinowy, w plasterku sera zrobić otwór i tak go ułożyć, by żurawina znalazła się w otworze. Zamiast ananasa na mięso można położyć połówkę (brzoskwini z puszki) i przykryć serem. Przed podaniem mięso zapiec w piekarniku.
Świąteczny sernik bez sera
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 6 jaj
- margaryna
- 2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 śmietany po 400 ml 18%
- 2 budynie śmietankowe
- 15 dkg wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać żółtka, margarynę, pół szklanki cukru i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto i uformować kulę, ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Śmietanę wlać do miski. Wsypać wiórki i wymieszać z budyniem. Białka ubić z resztą cukru. Pianę wymieszać z masą. Ciasto podzielić na 2 porcje. Jedną rozwałkować i wyklepać dno tortownicy. Nałożyć masę śmietanową. Posypać resztą ciasta startego na grubej tarce. Piec w temp. 190 st. C przez 50-60 minut.
Babeczki z serem
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżka octu
- 4-5 łyż. śmietany kwaśnej
- 3 żółtka
Schłodzoną margarynę posiekać z mąką. Dodać cukier puder, ocet, śmietanę oraz żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować i porcjami wylepić nasmarowane tłuszczem foremki. Piec na złoty kolor przez ok. 15 minut w temp. 180 st. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek.
Masa serowa:
- 50 dag sera białego zmielonego
- 3/4 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 10 dag masła
Dodatek:
- gotowa masa krówkowa
- czekolada
- wiórki kokosowe
Masło roztopić na wolnym ogniu. Przestudzić, dodać ser, jaja i cukier. Gotować, cały czas dokładnie mieszając. Pod koniec dodać budyń, nadal mieszając. Gdy masa będzie gęsta, odstawić.
Dno każdej babeczki wyłożyć łyżeczką masy krówkowej, a następnie dopełnić ciepłą masą serową. Wierzch przybrać dekoracyjnie np. kleksami rozpuszczonej czekolady i posypać wiórkami kokosowymi.
Świąteczne smakołyki z kulinarnego repertuaru KGW Kaliś z pewością przypadną Wam do gustu. Życzymy smacznego!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|