Jak zrobić domowe wędliny i kiełbasy na Wielkanoc?
Opublikowano 20.03.2023 r.
Wielkanoc to czas, kiedy po okresie postu z chęcią zajadamy się pysznymi wędlinami. Jak przygotować je samodzielnie w domowym zaciszu? Poznaj sprawdzone przepisy na domowe wielkanocne wędliny.
Polędwica w marynacie majerankowo-musztardowej
Składniki:
- 600 g polędwicy
- 4 listki laurowe
Marynata:
- 2 łyżki oliwy
- 2,5 łyżki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki majeranku
|
Sposób przygotowania: W małej miseczce połączyć przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, majeranek, oliwę z oliwek oraz musztardę i dokładnie wymieszać. Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Natrzeć marynatą, włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i pozostawić w lodówce na dobę. Następnie wyjąć, obsmażyć na patelni na złoto z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać listki laurowe i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 60 minut. Od czasu do czasu dolać wody w razie potrzeby.
|
Pieczeń z jajkiem
Składniki:
- 800 g szynki wieprzowej
- 7 jajek
- 3 duże ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 bułka pszenna
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki żurawiny
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki bułki tartej
|
Sposób przygotowania: Cztery jajka ugotować w na twardo. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć, a następnie zmielić razem z mięsem. Przełożyć do miski, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, a także żurawinę, nasiona słonecznika, sól i pieprz oraz wbić 3 jajka. Masę dobrze wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i oprószonej bułką tartą. Wcisnąć w nią ugotowane i obrane ze skorupek jajka. Zapiekać przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza.
|
Schab ze śliwką i morelą
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 150 g suszonych śliwek
- 150 g suszonych moreli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka oleju
|
Sposób przygotowania: Mięso umyć i dobrze osuszyć. Wykroić w nim kieszonkę na owoce i wypełnić. Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięso marynata. Po upływie dwóch godzin obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, a następnie piec przez 90 minut w 180 stopniach Celsjusza.
|
Biała kiełbasa z indyka
Składniki:
- 3 kg mięsa mielonego z indyka
- 5 ząbków czosnku
- 1,5 łyżeczki kolendry
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 szklanki wody
- jelita do napełniania kiełbasy
|
Sposób przygotowania: Mięso mielone przełożyć do miski, dodać przyprawy i wyrobić. Wlać wodę i znów wyrobić, a następnie pozostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu przez co najmniej 2 godziny. Potem napełnić jelita kiełbasą. Można ją gotować, upiec lub zamrozić, świetnie smakuje również jako dodatek do wielkanocnej zupy.
|
Kiełbasa domowa wędzona
Składniki:
- 5 kg mięsa wieprzowego mielonego
- 1 kg mielonej słoniny
- 3/4 szklanki czosnku
- 3 szklanki wody
- sól
- pieprz
- jelita naturalne
|
Sposób przygotowania: Mięso połączyć ze słoniną, przeciśniętym czosnkiem, wodą i przyprawami. Wyrobić, a następnie nadziać nim jelita. Kiełbasy powiesić na drewnianym kiju i wędzić przez 3 godziny w dobrze nagrzanej wędzarni.
|
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które mają niepowtarzalny smak i aromat. Przekonajcie się sami i wypróbujcie nasze przepisy!
|
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Jak zrobić domowy majonez i ćwikłę z chrzanem? |
| Kulinarne inspiracje na Wielkanoc od KGW Kaliś |
| Wielkanocne przepisy prosto z Kujaw |