KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
6 kwietnia 2020

Jak zrobić domowe wędliny i kiełbasy na Wielkanoc?

Wielkanoc to czas, kiedy po okresie postu z chęcią zajadamy się pysznymi wędlinami. Jak przygotować je samodzielnie w domowym zaciszu? Poznaj sprawdzone przepisy na domowe wielkanocne wędliny.

Polędwica w marynacie majerankowo-musztardowej

Składniki:

  • 600 g polędwicy
  • 4 listki laurowe

Marynata:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2,5 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki majeranku

Sposób przygotowania: W małej miseczce połączyć przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, majeranek, oliwę z oliwek oraz musztardę i dokładnie wymieszać. Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Natrzeć marynatą, włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i pozostawić w lodówce na dobę. Następnie wyjąć, obsmażyć na patelni na złoto z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać listki laurowe i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 60 minut. Od czasu do czasu dolać wody w razie potrzeby.

 

Pieczeń z jajkiem

Składniki:

  • 800 g szynki wieprzowej
  • 7 jajek
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 bułka pszenna
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania: Cztery jajka ugotować w na twardo. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć, a następnie zmielić razem z mięsem. Przełożyć do miski, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, a także żurawinę, nasiona słonecznika, sól i pieprz oraz wbić 3 jajka. Masę dobrze wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i oprószonej bułką tartą. Wcisnąć w nią ugotowane i obrane ze skorupek jajka. Zapiekać przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza.

 

Schab ze śliwką i morelą

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 150 g suszonych śliwek
  • 150 g suszonych moreli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania: Mięso umyć i dobrze osuszyć. Wykroić w nim kieszonkę na owoce i wypełnić. Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięso marynata. Po upływie dwóch godzin obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, a następnie piec przez 90 minut w 180 stopniach Celsjusza.

 

Biała kiełbasa z indyka

Składniki:

  • 3 kg mięsa mielonego z indyka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 łyżeczki kolendry
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 szklanki wody
  • jelita do napełniania kiełbasy

 

Sposób przygotowania: Mięso mielone przełożyć do miski, dodać przyprawy i wyrobić. Wlać wodę i znów wyrobić, a następnie pozostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu przez co najmniej 2 godziny. Potem napełnić jelita kiełbasą. Można ją gotować, upiec lub zamrozić, świetnie smakuje również jako dodatek do wielkanocnej zupy.

 

Kiełbasa domowa wędzona

Składniki:

  • 5 kg mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 kg mielonej słoniny
  • 3/4 szklanki czosnku
  • 3 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • jelita naturalne

Sposób przygotowania: Mięso połączyć ze słoniną, przeciśniętym czosnkiem, wodą i przyprawami. Wyrobić, a następnie nadziać nim jelita. Kiełbasy powiesić na drewnianym kiju i wędzić przez 3 godziny w dobrze nagrzanej wędzarni.

 

 Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które mają niepowtarzalny smak i aromat. Przekonajcie się sami i wypróbujcie nasze przepisy!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione