Pomysły na oryginalne wielkanocne smakołyki
Zupa krem z rzeżuchy
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 800 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 szklanki rzeżuchy
- 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, następnie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać gorącym bulionem warzywnym. Gotować pół godziny z dodatkiem przypraw. Pod koniec dodać rzeżuchę i zblendować. Przed podaniem zabielić śmietaną. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Świąteczna przekąska
Składniki:
- 2 gruszki
- ser brie
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- liście rukoli
Przygotowanie:
Gruszkę kroimy wzdłuż, na cząstki. Ser kroimy na trójkątne kawałki. Cząstkę gruszki, ser i liść rukoli owijamy plastrem szynki parmeńskiej. Prosta i efektowana przystawka gotowa!
Jajka z cieciorką
Składniki:
- 3 ugotowane jajka na twardo
- 3 łyżki cieciorki z puszki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka przecinamy na pół i wydrążamy żółtka. Żółtka miksujemy z cieciorką, majonezem, curry, solą i pieprzem. Gotowym farszem napełniamy białka jajek.
Biała kiełbasa w sosie pomidorowym
Składniki:
- 5 białych kiełbas
- 150 g fasoli Jaś
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- łyżeczka suszonej papryki słodkiej i papryki ostrej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Fasolę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i moczymy przez 12 godzin. Po tym czasie odsączamy, wlewamy nową wodę i gotujemy przez godzinę. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy przyprawami. Doprowadzamy do zagotowania. Kiełbaski podsmażamy na patelni. Do sosu dodajemy ugotowaną fasolę, chwilę razem gotujemy. Kiełbaski podajemy w towarzystwie powstałego sosu. Można posypać jeszcze świeżą natką pietruszki.
Pascha wielkanocna w czekoladowej wersji
Składniki:
- 500 g twarogu,
- pół szklanki cukru pudru,
- 100 g masła,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki kakao,
- bakalie.
Wykonanie:
Masło roztapiamy w kąpieli wodnej z czekoladą, następnie dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Miksujemy twaróg i łączymy z przestudzoną masą czekoladową i cukrem pudrem. Na koniec dodajemy bakalie, mieszamy. Masę przekładamy do foremki, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Gotową paschę przekładamy z foremki na paterę, możemy dodatkowo polać ją polewą czekoladową.
Co za smaki! Wypróbujcie, a z pewnością będziecie zachwyceni!
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|