Wszystkiego najsmaczniejszego, czyli specjały na wielkanocne śniadanie

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem podany w chlebie
Składniki:
- 3/4 szklanki zakwasu na żur
- 2 białe kiełbasy
- 5 ziemniaków
- 4 jajka
- 2 cebule
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 łyżka mąki
- 100 ml śmietany 18%
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 3 listki laurowe
- majeranek
- sól i pieprz
Cebulę, ziemniaki oraz włoszczyznę obrać i pokroić. Włożyć je do garnka, zalać wodą, dodać sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 30 minut na wolnym ogniu. Zupę przecedzić, do wywaru dodać zakwas i zagotować. Śmietanę połączyć z łyżką mąki i powoli wlać do zupy ciągle mieszając. Przed podaniem udekorować jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi na 4 części oraz plasterkami białej kiełbasy. Żur proponujemy podać w specjalnie upieczonym chlebie.
A może masz ochotę na biały barszcz lub chrzanową? Sprawdź przepisy.
Tematy pokrewne:![]() | Zupy na świątecznym stole - którą wybierzesz? |
Przepis na jajka w sosie warzywnym
Składniki:
- 8 jajek
- 6 rzodkiewek
- 1/6 żółtej papryki
- 1 mały ogórek konserwowy lub kiszony
- 2 łyżki majonezu
- 1/4 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 łyżki rzeżuchy
- sól i pieprz
Jajka ugotować i pozostawić do ostudzenia. W tym czasie zetrzeć na tarce lub pokroić na drobną kostkę rzodkiewki, paprykę i ogórek. Warzywa połączyć z majonezem, śmietaną i musztardą, doprawić do smaku i wymieszać. Na talerzu położyć przekrojone na pół jajka, polać je sosem i udekorować rzeżuchą.
![]() | Pasty do jajek - kilka pomysłów na Wielkanoc |
Muffiny jajeczne
Składniki:
- 3 jaja,
- pół ząbka czosnku,
- 4 plastry szynki
- 100 g żółtego sera,
- sól, pieprz do smaku.
Jajka roztrzepać, dodać sól, pieprz, pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser. Dokładnie wymieszać, nałożyć do foremek i piec w piekarniku przez około 20 min (180 st. C).
Sprawdź też przepisy na inne babeczki wielkanocne.
![]() | Wytrawne babeczki wielkanocne - przepisy dla Ciebie! |
Rolada szpinakowa
Składniki:
- 250 g rozmrożonego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz, szczypta startej gałki muszkatołowej,
- 2 jaja,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- serek śmietankowy,
- kilka plastrów łososia wędzonego.
Szpinak podsmażamy na patelni z masłem i czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Po ostudzeniu do masy szpinakowej dodajemy żółtka i mąkę. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Masę wykładamy do prostokątnej formy i pieczemy przez ok. 8-10 min w temp. 180 st. C. Na przestudzone ciasto szpinakowe nakładamy serek śmietankowy, chrzan, wzdłuż jednego boku układamy plastry łososia. Zawijamy roladę, owijamy folią spożyczą i wkładamy do lodówki.
Na wielkanocnym stole stawiamy również różnego rodzaju sałatki. Poza tradycyjną sałatką warzywną z majonezem można też przygotować własne wersje sałatek.
![]() | Wielkanocne sałatki - 5 propozycji na świąteczny stół |