KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

NIK o działaniach w zakresie bezpieczeństwa żywności

Opublikowano 17.04.2020 r.
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych zwrócił się do Prezesa Najwyższej Izby Kontroli o wszczęcie kontroli w Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i systemów jakości żywności oraz nadzoru nad tymi systemami w Polsce. Dziś NIK odpowiada i informuje o swoich działaniach.

Najwyższa Izb Kontroli poinformowała, że na przestrzeni kilku ostatnich lat podejmowała badania obejmujące sygnalizowaną przez KRIR problematykę.

Aktualnie trwa opracowywanie informacji o wynikach kontroli pn. „Bezpieczeństwo żywności" przeprowadzonej w 2019 r., w toku której badano m.in działalność Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych oraz wybranych Inspektoratów Wojewódzkich. Sprawdzono również prawidłowość działań Wojewódzkich Inspekcji Sanitarnych i Weterynaryjnych oraz Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Wyniki ww. kontroli zostaną opublikowane w Biuletynie Informacji Publicznej NIK pod adresem: www.nik.qov.pl - czytamy w komunikacie.

Dotychczas przeprowadzone kontrole obejmujące zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa żywności wykazały wiele mankamentów organizacji urzędowej kontroli żywności w naszym kraju. W szczególności stwierdzono brak odpowiedniej jakości, spójności i skuteczności tej kontroli oraz rozproszenie i nakładanie się kompetencji poszczególnych instytucji. Niektóre z obszarów bezpieczeństwa żywności kontrolowane były przez większość z uprawnionych organów, inne jedynie przez nieliczne z nich. Niestety, żadna z istniejących instytucji kontrolnych nie gwarantowała bezpieczeństwa żywności w sposób całościowy tj. od etapu produkcji aż do konsumpcji.

Mając na względzie powyższe, Prezes NIK w lutym 2020 r. powołał Zespól do spraw przygotowania analizy systemowej bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce, którego celem będzie opracowanie projektu systemowego rozwiązania problemu nadzoru nad kompleksowo ujętym zagadnieniem bezpieczeństwa żywności w naszym kraju. Przedstawione przez NIK propozycje wynikać będą zarówno z ustaleń dotychczas przeprowadzonych kontroli, jak i z analizy uwag formułowanych podczas paneli ekspertów.

Wobec powyższego podjęcie kolejnych badań obejmujących tą samą problematykę, w ocenie NIK nie jest zasadne.

Źródło: KRIR

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO