KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
13 kwietnia 2021

Drożdżowe wypieki na słodko

Wypróbuj przepisy na najlepsze drożdżowe smakołyki dla całej rodziny. Ten smak i zapach są niezapomniane! Polecamy domowe drożdżówki, chałkę, bułeczki i tradycyjne ciasto.

Domowe drożdżówki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g drożdży,
  • 6 łyżek cukru,
  • szklanka mleka,
  • 3 żółtka,
  • 50 g roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • dżem truskawkowy lub wiśniowy.

Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Gotowy rozczyn przekładamy do miski, dodajemy przesianą przez sito mąkę, cukier, sól, żółtka i masło. Dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsc (przykrywamy ściereczką).
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę, chwilę zagniatamy i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy dżemem, zawijamy roladę, którą później kroimy na kawałki (około 2-3 cm). Drożdżowe „ślimaczki” wykładamy na blaszkę i pieczemy przez 20 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem można udekorować lukrem.

 

Domowa chałka

Składniki na 1 chałkę:

  • pół szklanki mleka,
  • 40 g roztopionego masła,
  • 10 g drożdży
  • 1,5 szkl. Mąki,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru.

Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajko, rozczyn i masło. Ciasto musimy porządnie wyrobić. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Formujemy cienkie wałeczki o tej samej długości i splatamy „warkocz”, końce zawijamy pod spód. Chałkę pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut, po czym smarujemy ją roztrzepanym jajkiem połączonym z mlekiem i pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

 

Tradycyjne ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej,
  • 5 łyżek mąki tortowej na zaczyn, 
  • 6 żółtek,
  • 100 g drożdży, 
  • 1,5 szklanki mleka, 
  • szklanka cukru, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 3/4 szklanki oleju, 
  • pół łyżeczki soli,
  • 200 g rodzynek (przed dodaniem do ciasta moczymy w ciepłej wodzie).

Kruszonka:

  • ¼ kostki masła, 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 4 łyżki mąki tortowej, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego.    

Cukier i drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy 5 łyżek mąki, dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto ręką (około 15 minut). Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Następnie wykładamy ciasto na wcześniej posmarowaną masłem formę (41 x 25 cm) i odstawiamy jeszcze na kwadrans. 

Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Schładzamy ją w lodówce przez około pół godz., następnie trzemy na tarce i posypujemy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35 minut. 

 

Słodkie bułeczki z jabłkami

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 30 dag drożdży
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1/4 kostki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • esencja waniliowa
  • sól
  • 3 jabłka
  • 05, łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 1/2 kostki masła
  •  0,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru

Wykonanie:

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy nakryte bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich odrobinę soli i ubijamy z nich gęstą pianę. Łączymy wyrośniętą zaczyn drożdżowy i ubite białka, dodajemy do nich cukier, żółtka, mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 60 minut miskę z wyrobionym ciastem, przykrytą bawełnianą ściereczką.

2. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Oprószamy cynamonem.

3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy. Wykrawamy z niego szklanką kółeczka grubości 1 centymetra. Delikatnie robimy zagłębienie w środku. Kładziemy w nie odrobinę jabłek z cynamonem. Bułeczki drożdżowe smarujemy ciepłą wodą i posypujemy kruszonką. Pieczemy je do zarumienienia około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Życzymy udanych drożdżowych wypieków :-)

kontakt1.jpg Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione