Podaż tuczników w UE stabilizuje się, a popyt i konkurencja w Azji przybiera na sile

Do tej sytuacji należy dodać:
- zagrożenie objęciem przymusową kwarantanną pracowników zakładu mięsnego oraz kierowców ciężarówek,
- wydłużony okres oczekiwania na granicach spowodowany dodatkowymi formalnościami oraz
- opóźniony efekt wzrostu konsumpcji związany z sezonem grillowym.
Duża niepewność na rynku sprawia, że ceny skupu żywca wieprzowego nie rosną. W Niemczech w notowaniach VEZG w dniu 15/04/2020 ustalono na kolejny tydzień cenę tuczników na poziomie 1,84 €/kg (wbc). Oznacza to utrzymanie ceny w stosunku do ubiegłego tygodnia pomimo pandemii COVID-19 oraz krótszego tygodnia ubojowego związanego z przerwą świąteczną.
We Włoszech, które ucierpiały najbardziej z powodu koronawirusa, produkcja wieprzowiny spadła o 30% - informuje ISN. Absencja pracowników w pracy spowolniła również działalność zakładów mięsnych w Hiszpanii, które liczą na dalszy wzrost eksportu wieprzowiny na rynek chiński. Walka konkurencyjna w Chinach zaostrza się z powodu atrakcyjnych ofert składanych przez handlowców z USA. W Stanach Zjednoczonych z powodu wysokiej podaży żywca wieprzowego cena spadła poniżej 80 centów/kg wagi poubojowej.
W marcu br. Chiny zaimportowały rekordową ilość mięsa i podrobów wynoszącą 919 tys. ton, z czego produkty wieprzowe stanowiły 42%. Duża część tych zakupów pochodziła z początku roku, jednakże dopiero w marcu została rozładowana ze względu na pandemię koronawirusa. Konsumpcja w Chinach nie osiągnęła jeszcze swojego normalnego poziomu. Pomimo otwartych restauracji wiele osób ciągle obawia się spożywania posiłków poza domem - informuje KZPPTCh.
Źródło: KZPPTCh
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|