GUS: w marcu było taniej niż w lutym
Niższe ceny skupu pod-stawowych produktów rolnych w marcu 2020 r. w stosunku do lutego 2020 r. były wynikiem spadku cen żywca wołowego, drobiu oraz mleka - informuje Karolina Banaszek, rzecznik prasowy GUS. - Natomiast wyższe ceny skupu podstawowych produktów rolnych w marcu br. w porównaniu z analogicznym miesiącem roku ubiegłego były spowodowane wzrostem cen żywca wieprzowego.
Jak wynika z wyliczeń Głównego Urzędu Statystycznego, w marcu 2020 r. w porównaniu z lutym br. wzrosły ceny skupu oraz ceny na targowiskach większości produktów rolnych. W skupie niższe były ceny jęczmienia, drobiu i mleka, a na targowiskach – pszenżyta, kukurydzy i ziemniaków. Na obu rynkach odnotowano spadek cen żywca wołowego. W porównaniu z analogicznym miesiącem poprzedniego roku w marcu 2020 r. zarówno w skupie, jak i na targowiskach ceny większości produktów rolnych były niższe. Wzrosły natomiast ceny ziemniaków i trzody chlewnej.
Za pszenicę w skupie płacono 74,25 zł/dt, a w transakcjach targowiskowych - 87,96 zł/dt, tj. po 0,7% więcej niż przed miesiącem.
W marcu br. za ziemniaki w skupie płacono średnio 90,99 zł/dt, tj. o 10,1% więcej niż w poprzednim miesiącu. Na targowiskach natomiast cena spadła o 2,0% i wyniosła 199,79 zł/dt.
Ceny żywca wieprzowego w skupie w marcu 2020 r. kształtowały się na poziomie 6,28 zł/kg i były wyższe (o 0,2%) niż w lutym br. Na targowiskach za 1 kg tego żywca płacono 6,74 zł, tj. o 9,8% więcej niż przed miesiącem.
W skali miesiąca spadły ceny skupu drobiu rzeźnego (3,79 zł/kg) oraz mleka (136,86 zł/1hl) - odpowiednio o 0,2% i o 0,4%.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|