Majówkowe grillowanie w zdrowym stylu

Faszerowana papryka na grilla
Składniki:
- 2 papryki
- kawałek bakłażana
- 200 g mięsa mielonego
- 10 g żółtego sera
- 5 pieczarek
- 1 mała cebula
- oregano i bazylia
Papryki przekroić na pół i wydrążyć. Umyć, cebulę drobno poszatkować i zarumienić na odrobinie oleju. Cienko pokroić pieczarki i kawałek bakłażana, wymieszać go z cebulą, ziołami i mięsem mielonym. Napełnić paprykę, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Faszerowane papryki owinąć w folię aluminiową i przyrządzać na rozgrzanym grillu 30 minut.
Grillowane nadziewane pieczarki
Składniki:
- 10 dużych pieczarek
- 1 mały kawałek fileta z indyka
- pół opakowania sera feta
- pół czerwonej papryki
- masło
- pieprz
- oregano
- majeranek
Pieczarki umyć i usunąć z nich ogonki. Ogonki od pieczarek, fileta z indyka, paprykę i ser feta pokroić w drobną kostkę. Doprawić ziołami, wymieszać i nałożyć w pieczarki. Na wierzch położyć kawałem masła, całość owinąć w folię aluminiową i położyć na grillu na co najmniej 20 minut.
Aromatyczne ziemniaczki z grilla
Składniki:
- ziemniaki
- kilka ząbków czosnku
- masło
- zioła prowansalskie
- folia aluminiowa
Ziemniaki umyć w mundurkach. Przekroić na pół, dodać odrobinę masła, kawałek czosnku i posypać ziołami prowansalskimi. Każdą taką połówkę ziemniaka owinąć w folię aluminiową. Upiec do miękkości i gotowe.
Grillowany dorsz w marynacie jogurtowej
Składniki:
- 2 duże filety z dorsza
- 1 duży jogurt naturalny
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1,5 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu
- sok z 1 cytryny
Filety z dorsza umyć i osuszyć na papierowym ręczniku, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. W miseczce połączyć wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną marynatą zalać filety z dorsza i wstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia grillować dorsza przez około 15-20 minut. Podawać w towarzystwie lekkiej sałatki.
Bakłażanowa niespodzianka z grilla
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 opakowanie sera feta
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- sok z 1 cytryny
- zioła prowansalskie
- kilka orzechów włoskich
Bakłażany umyć, osuszyć i drobno ściąć na cienkie paski około 5 milimetrów. Skropić je sokiem z cytryny, który usunie gorzki smak. Na każdy kawałek nakładamy odrobinę sera feta, kawałek pomidora i kawałek czerwonej cebuli. Przyprawiamy odrobiną czosnku przeciśniętego przez praskę oraz ziołami prowansalskimi. Zwijamy i wkładamy wykałaczkę, aby wszystko się trzymało. Takie zwijane niespodzianki z bakłażana kładziemy na tackach, a następnie na ruszcie grilla. Po upieczeniu zjadamy w towarzystwie sałatki.
Grillowane owoce z serem feta
Składniki:
- kawałek arbuza
- 2 banany
- 1 brzoskwinia
- kawałek ananasa
- pół opakowania sera feta
- kilka listków mięty
Składniki na sos:
- 1 łyżeczka masła
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka cukru
- gałka muszkatołowa
Najpierw przygotować sos. Masło roztopić na patelni z cukrem i pozostawić do ostudzenia. Wycisnąć sok z pomarańczy i połączyć go z roztopionym masłem. Owoce umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć je na tackę do grillowania, polać wcześniej przygotowanym sosem i smażyć na rozgrzanym grillu kilka minut z każdej strony. Następnie posypać kawałkami sera feta oraz listkami mięty i gotowe.
Owocowa fantazja z grilla
Składniki:
- 2 garści truskawek
- 2 garści pokrojonego rabarbaru
- wanilia
- kardamon
- odrobina masła
- folia aluminiowa
W jednym sporym kawałku folii zawinąć umyte i osuszone truskawki bez szypułek. W drugim zawinąć rabarbar. Udekorować je odrobiną masła, doprawić szczyptą kardamonu i wanilii. Położyć na grillu. Po 15-20 minutach owoce w folii zdjąć z grilla. Doskonale smakują jako samodzielny deser bądź w towarzystwie gałki lodów z kilkoma listkami bazylii.
Grillowe menu na majówkę gotowe! Koniecznie wypróbujcie i zajadajcie ze smakiem :-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|