KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
30 kwietnia 2021

Majówkowe grillowanie w zdrowym stylu

Pierwszy majowy weekend to dla wielu z nas oficjalny początek sezonu grillowego. Zastanawiasz się, co wrzucić na ruszt? Mamy rewelacyjne przepisy! Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo.

Faszerowana papryka na grilla

Składniki:

  • 2 papryki
  • kawałek bakłażana
  • 200 g mięsa mielonego
  • 10 g żółtego sera
  • 5 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • oregano i bazylia


Papryki przekroić na pół i wydrążyć. Umyć, cebulę drobno poszatkować i zarumienić na odrobinie oleju. Cienko pokroić pieczarki i kawałek bakłażana, wymieszać go z cebulą, ziołami i mięsem mielonym. Napełnić paprykę, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Faszerowane papryki owinąć w folię aluminiową i przyrządzać na rozgrzanym grillu 30 minut.

Grillowane nadziewane pieczarki

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek
  • 1 mały kawałek fileta z indyka
  • pół opakowania sera feta
  • pół czerwonej papryki
  • masło
  • pieprz
  • oregano
  • majeranek

Pieczarki umyć i usunąć z nich ogonki. Ogonki od pieczarek, fileta z indyka, paprykę i ser feta pokroić w drobną kostkę. Doprawić ziołami, wymieszać i nałożyć w pieczarki. Na wierzch położyć kawałem masła, całość owinąć w folię aluminiową i położyć na grillu na co najmniej 20 minut.

Aromatyczne ziemniaczki z grilla

Składniki:

  • ziemniaki
  • kilka ząbków czosnku
  • masło
  • zioła prowansalskie
  • folia aluminiowa

Ziemniaki umyć w mundurkach. Przekroić na pół, dodać odrobinę masła, kawałek czosnku i posypać ziołami prowansalskimi. Każdą taką połówkę ziemniaka owinąć w folię aluminiową. Upiec do miękkości i gotowe.

 

Grillowany dorsz w marynacie jogurtowej

 

Składniki:

  • 2 duże filety z dorsza
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1,5 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sok z 1 cytryny

Filety z dorsza umyć i osuszyć na papierowym ręczniku, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. W miseczce połączyć wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną marynatą zalać filety z dorsza i wstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia grillować dorsza przez około 15-20 minut. Podawać w towarzystwie lekkiej sałatki.

Bakłażanowa niespodzianka z grilla

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 opakowanie sera feta
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • sok z 1 cytryny
  • zioła prowansalskie
  • kilka orzechów włoskich

 Bakłażany umyć, osuszyć i drobno ściąć na cienkie paski około 5 milimetrów. Skropić je sokiem z cytryny, który usunie gorzki smak. Na każdy kawałek nakładamy odrobinę sera feta, kawałek pomidora i kawałek czerwonej cebuli. Przyprawiamy odrobiną czosnku przeciśniętego przez praskę oraz ziołami prowansalskimi. Zwijamy i wkładamy wykałaczkę, aby wszystko się trzymało. Takie zwijane niespodzianki z bakłażana kładziemy na tackach, a następnie na ruszcie grilla. Po upieczeniu zjadamy w towarzystwie sałatki.

Grillowane owoce z serem feta

Składniki:

  • kawałek arbuza
  • 2 banany
  • 1 brzoskwinia
  • kawałek ananasa
  • pół opakowania sera feta
  • kilka listków mięty

Składniki na sos:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka cukru
  • gałka muszkatołowa


Najpierw przygotować sos. Masło roztopić na patelni z cukrem i pozostawić do ostudzenia. Wycisnąć sok z pomarańczy i połączyć go z roztopionym masłem. Owoce umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć je na tackę do grillowania, polać wcześniej przygotowanym sosem i smażyć na rozgrzanym grillu kilka minut z każdej strony. Następnie posypać kawałkami sera feta oraz listkami mięty i gotowe.

Owocowa fantazja z grilla

Składniki:

  • 2 garści truskawek
  • 2 garści pokrojonego rabarbaru
  • wanilia
  • kardamon
  • odrobina masła
  • folia aluminiowa

W jednym sporym kawałku folii zawinąć umyte i osuszone truskawki bez szypułek. W drugim zawinąć rabarbar. Udekorować je odrobiną masła, doprawić szczyptą kardamonu i wanilii. Położyć na grillu. Po 15-20 minutach owoce w folii zdjąć z grilla. Doskonale smakują jako samodzielny deser bądź w towarzystwie gałki lodów z kilkoma listkami bazylii.

Grillowe menu na majówkę gotowe! Koniecznie wypróbujcie i zajadajcie ze smakiem :-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione