Strączkowe jako przedplon dla innych roślin
Przedplon z dodatkiem azotu
Czy to się opłaca
Strączkowe w praktyce
- Wymagania glebowe
- Stanowisko
- przedplonem mogą być różne rośliny, z wyłączeniem roślin motylkowych;
- najlepiej umieszczać je w trzecim, czwartym roku po oborniku;
- najczęściej uprawia się je po zbożach;
- ze względu na zbyt dużą ilość azotu, błędem jest uprawa roślin strączkowych po okopowych uprawianych na oborniku;
- przerwa w uprawie na tym samym polu powinna wynosić 3-5 lat;
- udział w strukturze zasiewów powinien wynosić 20-25%.
- Uprawa roli
- po zbiorze przedplonu - zespół uprawek pożniwnych;
- nawożenie P i K - najlepiej pod orkę;
- orka przedzimowa;
- włókowanie lub bronowanie w celu ograniczenia strat wody i wstępnego doprawienia roli,
- wysiew nawozów azotowych na stanowiskach ubogich,
- wysiew nasion ‒ zgodnie z wymaganiami każdego gatunku.
- Nawożenie
- bobik: od 60 do 100 kg P2O5/ha i od 100 do 160 kg K2O/ha,
- groch polny: od 60 do 100 kg P2O/ha i od 100 do 180 kg K2O/ha,
- łubin żółty: od 40 do 60 kg P2O/ha i od 80 do 120 kg K2O/ha,
- łubin wąskolistny: od 40 do 60 kg P2O/ha i od 80 do 120 kg K2O/ha,
- łubin biały: od 60 do 90 kg P2O/ha i od 80 do 140 kg K2O/ha,
- wyka jara: od 60 do 100 kg P2O/ha i od 100 do 160 kg K2O/ha,
- wyka ozima (uprawiana w mieszankach): od 60 do 90 kg P2O/ha i od 100 do 140 kg K2O/ha.
- Liczba roślin na 1 m2
- MTN ‒ patrz etykieta na opakowaniach
- Zdolność kiełkowania ‒ patrz etykieta na opakowaniach
- Wp ‒ wschody polowe są niższe od zdolności kiełkowania (warunki laboratoryjne), zatem do wyniku należy dodać od 5 do 10% normy wysiewu.
- zbiór wykonać jednoetapowo w fazie, gdy nasiona są twarde i suche (2/3 strąków na roślinie jest suchych); w przypadku, gdy dojrzewanie i suszenie roślin w polu jest utrudnione, należy wykonać desykację roślin (Reglone® 200 SL 2-4 l/ha), po 6-10 dniach można przystąpić do zbioru kombajnem.
- równo dojrzewają odmiany samokończące.
- wilgotność nasion nie powinna być większa niż
- 15-16%.
- nasiona po zbiorze należy dosuszyć (ok. 14%) i doczyścić.
- rośliny strączkowe należy zbierać, gdy zielonka zawiera najwyższą ilość składników pokarmowych i najmniej włókna.
- groch, peluszkę i wykę należy zbierać, gdy wytworzą się pierwsze strąki i rośliny znajdują się w fazie kwitnienia.
- łubin wąskolistny należy zbierać w fazie pełnego kwitnienia na pędach głównych.
- łubin żółty i biały należy zbierać w fazie wykształcania się strąków na pędzie głównym oraz kwitnienia na pędach bocznych,
- bobik należy zbierać podczas wykształcania się strąków.
Praktyczny schemat technologii uprawy roślin strączkowych:
Uprawa na plon główny |
N (kg/ha) |
groch siewny, wyka |
40-60 |
łubin |
65-90 |
bobik |
60-80 |
koniczyna biała |
100 |
koniczyna czerwona z trawami |
55-150 |
lucerna |
110-185 |
Poplon |
|
koniczyna czerwona (wsiewka) |
70-95 |
koniczyna biała (wsiewka) |
74-130 |
łubin |
40-70 |
Roślina |
Wymagania glebowe klas gleby |
pH – odczyn gleby |
bobik |
II- III b |
6,5-7 – obojętny |
groch siewny jadalny |
I-III b |
6,5-7 – obojętny |
groch siewny pastewny |
III b-IV b |
6,5-7 – obojętny |
łubin żółty |
IV-V |
5,5-6,5 – lekko kwaśny |
łubin wąskolistny |
IV a-IV b |
5,5-6,5 – lekko kwaśny |
łubin biały |
III b-IV a |
6,5-7,2 – obojętny |
wyka jara |
II-IV a |
6,6-7,3 – obojętny |
roślina |
liczba roślin |
MTN (g) |
głębokość siewu |
norma |
termin siewu |
bobik |
45-65 |
400-550 |
8-10 |
220-350 |
najwcześniejszy |
groch |
100-120 |
170-250 |
4-6 |
200-300 |
najwcześniejszy |
łubin żółty |
60-70 |
110-150 |
3-4 |
120-160 |
najwcześniejszy |
łubin wąskolistny |
80-100 |
100-140 |
3-4 |
130-180 |
najwcześniejszy |
łubin biały |
40-60 |
250-320 |
4-5 |
150-250 |
najwcześniejszy |
wyka jara |
180-200 |
40-60 |
4-6 |
100-140 |
najwcześniejszy |
Parametry |
groch |
bobik |
łubin wąskolistny |
łubin żółty |
łubin biały |
energia metaboliczna (MJ/kg) |
13,8 |
12,8 |
12 |
12,4 |
13 |
białko ogólne |
20,9 |
27,0 |
31,3 |
42,5 |
33,6 |
Lizyna (g) |
15,1 |
17,7 |
14,4 |
19,5 |
17,5 |
Metionina |
5,24 |
5,35 |
7,83 |
11,7 |
8,4 |
Treonina (g) |
7,94 |
9,91 |
11 |
12,5 |
12,4 |
Trypofan (g) |
1,88 |
2,41 |
2,5 |
3,12 |
2,4 |
Stanisław Leń
Artykuł opracowany we współpracy z Dolnolšskim Orodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |