KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Nowalijki w kuchni - 6 przepisów na wiosenne dania

Opublikowano 22.04.2021 r.
Nowalijki, czyli pierwsze - długo wyczekiwane - wiosenne warzywa, którymi zajadamy się od marca do maja. Są to szpinak, botwinka, sałata, ogórek, rzodkiewka, pomidory, natka pietruszki, rzeżucha, szczypiorek czy cebula dymka. Warto włączyć je do swojej diety, gdyż dostarczają mnóstwo witamin, antyoksydantów i minerałów. Wypróbuj 6 naszych przepisów na pyszne potrawy z nowalijkami.

Wiosenna tarta z nowalijkami

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej 
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • sól

Składniki na nadzienie:

  • kawałek selera naciowego
  • kawałek brokuła
  • 150 g kapusty pekińskiej
  • 1 pomidor
  • 2 młode marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 0,5 małego jogurtu naturalnego
  • 0,5 opakowania serka wiejskiego lekkiego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • rzeżucha do udekorowania przed podaniem

Wykonanie:

Najpierw należy przygotować ciasto. W tym celu do miski dodajemy wszystkie suche składniki, żółtko i śmietanę. Ciasto trzeba teraz wymieszać, a następnie stopniowo dolewać wodę. Następnie wyrobić i rozwałkować, przełożyć do formy i nakłuć widelcem. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę, seler naciowy, brokuła i kapustę pekińską drobno pokroić, marchew obrać i zetrzeć na tarce, a pomidora pokroić w plasterki. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę na odrobinie oleju, dodać marchewkę i seler naciowy i smażyć kilka minut. Następnie dodać brokuł, wlać pół szklanki wody i dusić aż warzywa zmiękną. Dodać kapustę pekińską i podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i przestudzić.

W miseczce przygotować sos. W tym celu wymieszać surowe jajka z białkiem, przyprawić solą, dodać przepuszczony przez praskę czosnek oraz jogurt i serek.

Na przestudzoną tartę położyć nadzienie i polać przygotowanym wcześniej sosem, a na wierzchu ułożyć plasterki pomidora. Tartę piec przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem udekorować rzeżuchą.

 

Wiosenna sałatka w towarzystwie oscypka

Składniki:

  • kilka liści sałaty masłowej
  • 20 rzodkiewek
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 6 jajek
  • 150 g oscypka
  • 4 łyżki rzeżuchy
  • 2 łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo i wystudzić, a następnie pokroić w kostkę. Kilka liści sałaty masłowej porwać na maleńkie kawałki i wrzucić do miski. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce na plasterki, cebulę dymkę i oscypek drobno pokroić. Wszystkie składniki wrzucić do miski, a następnie w mniejszej misce wymieszać majonez, śmietanę, sól i pieprz, posiekany szczypiorek i rzeżuchę. Sałatkę wymieszać, polać sosem i gotowe. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

 

Frittata z nowalijkami

Składniki:

  • biała część pora
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 8 zielonych szparagów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 jajek
  • 120 ml mleka
  • sól i pieprz
  • olej

Wykonanie:

Szparagi opłukać, usunąć zdrewniałe końcówki, gotować przez 5 minut we wrzątku z dodatkiem soli, wyjąć i przestudzić. Por i rzodkiewkę pokroić w plastry, paprykę w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić por i czosnek, zeszklić, a następnie dodać pozostałe warzywa i podsmażyć do miękkości. Dodać szparagi, całość przyprawić. Jajka wymieszać z mlekiem i zalać warzywa na patelni. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

 

Zupa botwinka

Składniki:

  • 2 młode pęczki botwinki z buraczkami
  • 4 młode ziemniaki
  •  3 młode marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 skrzydełko indycze
  • 1 por
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • sok z połowy cytryny
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

Umyte skrzydełko indycze włożyć do dużego garnka, zalać wodą, wsypać odrobinę soli, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, a następnie obrać i umyć ziemniaki, buraczki i marchew. Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę i dorzucić do wywaru. W rondelku rozpuścić masło, podsmażyć pokrojonego w półplasterki pora, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do zupy i gotować 20 minut. A następnie pokroić buraczki oraz ich liście w mniejsze kawałki, dodać do garnka i gotować jeszcze 10 minut. Na koniec zupę zabielić śmietaną połączoną z mąką, doprawić cukrem, octem i sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z jajkiem gotowanym na twardo.

 

Ekspresowa sałatka na ciepło

Składniki:

  • 8 młodych ziemniaków
  • 2 kalarepy
  • 2 pomidory
  • kawałek czerwonej papryki
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta oregano
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz

Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w mundurkach, a po ostudzeniu pokroić w kosteczkę. Kalarepę i paprykę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, a natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić ziemniaki, kalarepę i paprykę. Posypać przyprawami i zapiekać do zarumienienia. Nałożyć na talerz, udekorować plastrami pomidora i natką pietruszki. Sałatka doskonale smakuje na ciepło.

 

Bruschetta obsypana nowalijkami

Składniki:

  • kilka liści sałaty
  • 8 rzodkiewek
  • 2-3 pomidory
  • 1 ser mozzarella
  • bułka paryska
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii

Wykonanie:

Bułkę paryską pokroić na kromki i skropić oliwą. Podsmażyć na suchej patelni do zarumienienia z obu stron, a następnie posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na grzanki położyć porwaną na mniejsze kawałki sałatę. Pomidory i ser mozzarella pokroić w małą kostkę, a rzodkiewki w plasterki. Ułożyć je na sałacie, przyprawić solą, pieprzem i bazylią.

A jakie jest Wasze ulubione danie z nowalijkami w roli głównej? 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO