Jak zdrowo korzystać z klimatyzacji?

Nie przesadzaj z obniżaniem temperatury!
Chociaż gdy wchodzimy z gorącego skwaru do biura czy samochodu mamy ochotę na solidną porcję arktycznego zimna, jednak pamiętać musimy, że nie należy przekręcać gałki klimatyzatora zbyt mocno. W sezonie letnim, najbardziej optymalna temperatura w pomieszczeniu to 23-26 stopnie Celsjusza. Lekarze przekonują, że właśnie wtedy nasz organizm funkcjonuje najsprawniej. Jeżeli będziemy narażać się na zbyt duże zmiany temperatur – zarówno z większej na mniejszą jak i odwrotnie – narazimy się na przeziębienie.
Pamiętaj o przeglądzie klimatyzacji
Sezonowe przeglądy klimatyzacji i regularna wymiana filtrów to nie jest wymysł firm sprzedających i serwisujących sprzęt, ale konieczność. Wystarczy uświadomić sobie, że w ciągu godziny każdy z nas wdycha około 500 litrów powietrza. Jeżeli w tym czasie przebywamy w zamkniętym, klimatyzowanym pomieszczeniu, klimatyzator ma bardzo duży wpływ na jakość powietrza, którym oddychamy. A w powietrzu tym może aż roić się od różnego rodzaju alergenów: roztoczy, grzybów, pleśni, sierści zwierzęcej, bakterii etc. Wdychanie tych substancji może dać poczucie dyskomfortu, a w gorszym wypadku spowodować nawet podrażnienie górnych dróg oddechowych. Co zrobić aby uniknąć takich przykrych niespodzianek? Należy, zgodnie z instrukcją obsługi, klimatyzatora dokonywać przeglądów i wymiany filtra. Wtedy klimatyzacja będzie służyć naszemu zdrowiu i komfortowi, a nie najzwyczajniej w świecie zatruwać nam powietrze.
Kiedy zainstalowano pierwszy klimatyzator?
Na koniec ciekawostka. Wiecie, gdzie i kiedy zainstalowano pierwszy klimatyzator? Wydarzyło się to w 1902 r. w USA, kiedy młody inżynier, Willis Haviland Carrier zainstalował maszynę w jednej z amerykańskich drukarni. Uszczęśliwił tym właściciela, który narzekał na to, że jakość papieru obniża się wskutek wysokich temperatur.
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|