KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Zgnilizna twardzikowa w rzepaku

Opublikowano 07.05.2020 r.
Deszczowa aura może spowodować pojawienie się wtórnych ognisk zgnilizny twardzikowej w rzepaku. Na razie Instytut Ochrony Roślin - PIB alarmuje, że w uprawach widoczne są pierwotne porażenia.

Na plantacjach rzepaku widocznie jest porażenie roślin przez zgniliznę twardzikową (Sclerotinia sclerotiorum). Obserwowane objawy są wynikiem infekcji pierwotnej. Wtórne infekcje oczekiwane są po wystąpieniu opadów deszczu - informuje Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu. 


 

Zgnilizna twardzikowa powodowana jest przez grzyby z rodzaju Sclerotinium. Patogen ten jest polifagiem, to znaczy, że może porażać wiele gatunków roślin. Oprócz rzepaku czy ziemniaków choroba może poczynić wielkie straty także w uprawach warzyw korzeniowych takich jak marchew, pietruszka, seler, a nawet rośliny kapustne i pomidory. Objawem charakterystycznym dla zgnilizny twardzikowej jest obfita, puszysta, biała grzybnia znajdująca się na porażonej tkance. Wraz z rozwojem choroby w obrębie grzybni wytwarzają się czarne zarodniki przetrwalnikowe - sklerocja. Zgnilizna twardzikowa jest chorobą odglebową. Za infekcję pierwotną odpowiedzialne są sklerocja, które potrafią zalegać w glebie do 8 a według niektórych źródeł nawet do 15 lat.

foto: IOR-PIB

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 

POWIĄZANE TEMATY:choroby rzepakurzepak
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO