Zgnilizna twardzikowa w rzepaku
Na plantacjach rzepaku widocznie jest porażenie roślin przez zgniliznę twardzikową (Sclerotinia sclerotiorum). Obserwowane objawy są wynikiem infekcji pierwotnej. Wtórne infekcje oczekiwane są po wystąpieniu opadów deszczu - informuje Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu.
Zgnilizna twardzikowa powodowana jest przez grzyby z rodzaju Sclerotinium. Patogen ten jest polifagiem, to znaczy, że może porażać wiele gatunków roślin. Oprócz rzepaku czy ziemniaków choroba może poczynić wielkie straty także w uprawach warzyw korzeniowych takich jak marchew, pietruszka, seler, a nawet rośliny kapustne i pomidory. Objawem charakterystycznym dla zgnilizny twardzikowej jest obfita, puszysta, biała grzybnia znajdująca się na porażonej tkance. Wraz z rozwojem choroby w obrębie grzybni wytwarzają się czarne zarodniki przetrwalnikowe - sklerocja. Zgnilizna twardzikowa jest chorobą odglebową. Za infekcję pierwotną odpowiedzialne są sklerocja, które potrafią zalegać w glebie do 8 a według niektórych źródeł nawet do 15 lat.
foto: IOR-PIB
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|