Tanieją jaja i drób

Jak wynika z danych opublikowanych przez Zintegrowany System Rolniczej Interwencji Rynkowej, w ostatnim tygodniu kwietnia jaja na polskim rynku taniały. Najdroższe były w w okresie poprzedzającym święta Wielkanocy, a po świętach cena rynkowa jaj maleje.
W ostatnim tygodniu kwietnia jaja z chowu klatkowego L staniały o ponad 5% z kwoty 39,99 zł za 100 sztuk do 37,84 zł. Jaja M staniały o ponad 11% i ich cena w ostatnim tygodniu kwietnia wyniosła zaledwie 30,80 zł.
Dobrą informacją dla hodowców jest fakt, że drożeją - co prawda nieznacznie, ale jednak - jaka z chowu ekologicznego. W ostatnim tygodniu kwietnia za 100 sztuk jaj M płacono 78,65 złotych.
Podobnie złe wieści płyną z rynku drobiu. Kurczęta typu brojler w ostatnim tygodniu kwietnia były tańsze o ponad 15% niż przed rokiem, a ich średnia cena w skupie to 2,93 zł/kg. Tańsze niż przed rokiem o 15% są także indory z ceną 4,80 za kilogram. Najmniejsza różnica w cenie w porównaniu z okresem sprzed roku obserwowana jest w cenie kaczek typu brojler, gdzie cena w ostatnim tygodniu kwietnia wynosiła 4,33 zł/kg.
Drobiarze obawiają się, że stan epidemii znacznie wpłynie na możliwości eksportowe, a tym samym i na podaż drobiu na polskim i rynku i opłacalność produkcji. Do niedawna drobiarstwo było jedną z bardziej opłacalnych branż, przede wszystkim z powodu dużego eksportu. Co będzie dalej? Tego - chyba - nie wie teraz nikt.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|