Wyjątkowy piernik - przepis na ciasto, które zawsze się udaje!
Opublikowano 24.11.2017 r.
Polecamy przepis na piernik, który tuż po upieczeniu jest miękki, puszysty i niezwykle aromatyczny. Sprawdźcie koniecznie!
Składniki:
- 120 g mąki pszennej,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- 150 g masła,
- 100 g miodu,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki kakao,
- 4 jajka,
- ¾ szkl. cukru,
- 4 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
- Na początek należy rozpuścić masło, dodać miód, czekoladę, kakao i przyprawę piernikową. Kiedy masa będzie gładka, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.
- Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Łączymy mąki i proszek do pieczenia, po czym dodajemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy masę czekoladową.
Całość wylewamy na prostokątną blaszkę i pieczemy przez 45 min w temp. 180 stopni C.
Gotowy piernik proponujemy udekorować polewą czekoladową! Ale pycha!
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|