KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
24 listopada 2017

Wyjątkowy piernik - przepis na ciasto, które zawsze się udaje!

Polecamy przepis na piernik, który tuż po upieczeniu jest miękki, puszysty i niezwykle aromatyczny. Sprawdźcie koniecznie!

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g masła,
  • 100 g miodu,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki kakao,
  • 4 jajka,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 4 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:

  1. Na początek należy rozpuścić masło, dodać miód, czekoladę, kakao i przyprawę piernikową. Kiedy masa będzie gładka, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy. 
  2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Łączymy mąki i proszek do pieczenia, po czym dodajemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy masę czekoladową.

Całość wylewamy na prostokątną blaszkę i pieczemy przez 45 min w temp. 180 stopni C

Gotowy piernik proponujemy udekorować polewą czekoladową! Ale pycha! 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione