KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
16 maja 2020

Lasagne na różne sposoby - wybierz swoją ulubioną!

Lasagne to pyszne danie, które wywodzi się z kuchni włoskiej, a stało się popularne na całym świecie. Tradycyjnie powstaje z płaskiego makaronu, sosu pomidorowego, mięsa mielonego, sosu beszamelowego oraz żółtego sera. Ale okazuje się, że można przyrządzić je na wiele różnych sposobów. Poznaj 5 sprawdzonych przepisów na lasagne, którymi rozpieścisz podniebienia swoich gości.

Lasagne bolognese

Składniki:

  • makaron do lasagne
  • 300 g żółtego sera

Sos pomidorowo-mięsny:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • suszona bazylia
  • sól i pieprz

Sos beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Na odrobinie oleju rozgrzanej na patelni zarumienić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i zarumienić, a następnie wlać pomidory z puszki, doprawić do smaku i dusić około 15-20 minut.

Sos beszamelowy powstanie po rozpuszczeniu masła w rondelku i zarumienieniu na nim mąki (ciągle mieszając). Zdjąć z ognia, dolać mleko i mieszać do zgęstnienia sosu. Przyprawić do smaku.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać warstwami makaron, sos mięsno-pomidorowy, sos beszamelowy i tarty ser. Lasagne zapiekać przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

 

Lasagne z brokułami i kurczakiem

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • oregano
  • sól
  • 250 g sera mozzarella
  • opakowanie makaronu lasagne
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek natki pietruszki

Wykonanie:

Brokuły ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę drobno pokroić i zarumienić na odrobinie oleju na patelni. Następnie dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Po chwili dodać koncentrat pomidorowy, podsmażyć i wlać szklankę wody, poddusić, a następnie zagęścić mąką. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i oregano, a następnie smażyć na patelni z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać warstwami makaron lasagne, ugotowane brokuły, sos, kawałki z kurczaka i żółty ser. Zapiekać przez 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Szpinakowo-łososiowe lasagne przykryte porem

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 1-2 filety łososia
  •  40 dag szpinaku
  •  1 cukinia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska i pieprz

Składniki na sos beszamelowo-porowy:

  • 1 duży por
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 120 ml białego wina
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • 200 g żółtego sera

Wykonanie:

Łososia bez skóry umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Natrzeć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 2 godziny do lodówki, a następnie usmażyć na patelni na odrobinie oleju. Usmażonego łososia pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak dusić na łyżce masła do miękkości, doprawić solą i pieprzem. A cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką.

W rondelku rozpuścić masło klarowane, zeszklić na nim por pokrojony w cienkie półplasterki, przepuszczony przez praskę czosnek, a po kilku minutach wlać białe wino. Po delikatnym odparowaniu zagęścić mąką, a następnie powoli wlać mleko, ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać warstwami makaron lasagne, plastry cukinii, kawałki łososia oraz sos porowo-beszamelowy. Całość posypać żółtym serem i piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Podawać z lekką surówką.

 

Dyniowa lasagne z mięsem mielonym

Składniki:

  • 600 g wydrążonej dyni

sos:
- 1 kg mięsa mielonego
- 300 g suszonych moreli
- 3 duże czerwone cebule
- 3 łodygi selera naciowego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- szczypta imbiru
- sól i pieprz
- szczypta cynamonu
- por
- łyżka masła
- 4 opakowania mozzarelli w kulce
- świeże liście bazylii

Wykonanie:
Odrobinę masła rozgrzać na patelni i podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać przepuszczony przez praskę czosnek oraz przyprawić imbirem. Dodać mięso i podsmażyć je do zarumienienia, a następnie na patelnię dorzucić pokrojony seler naciowy oraz morele. Dusić 20 minut na małym ogniu, wlać passatę pomidorową i przyprawić.

Pora pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle i doprawić solą i pieprzem.

Obraną ze skórki dynię pokroić na cienkie i długie plastry. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami dynię, pora, kawałki mozzarelli i sos mięsny. Wstawić na 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.

 

Lasagne mięsno-pieczarkowa w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 6-8 kotletów mielonych
  •  4 ząbki czosnku
  •  250 g pieczarek
  • 3 duże cebule
  •  pół pęczka natki pietruszki
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  •  600 ml wody
  • sól i pieprz
  •  200 g żółtego sera

Wykonanie:

Dwie cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli i smażyć kilka minut, doprawić je solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki. Na tej samej patelni jedną drobno pokrojoną cebulę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę zeszklić przez kilka minut, dodać koncentrat pomidorowy. Po kilku minutach doprawić cukrem, solą i pieprzem, wlać wodę i gotować kilka minut na małym ogniu.

Kotlety mielone pokroić w cienkie plasterki, a żółty ser zetrzeć na tarce.

Wysmarowane masłem naczynie żaroodporne wyłożyć warstwami makaronu, sosu, mięsa, pieczarek, sera i zapiekać przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawać w towarzystwie lekkiej sałatki.

Smacznego!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione