KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Kryzys na rynku wieprzowiny - rolnicy z Kujaw apelują o pomoc

Opublikowano 22.05.2020 r.
Spadek cen skupu żywca wieprzowego widoczny jest nawet w sklepach. Rolnicy z Kujaw informują, że że w ciągu miesiąca stawki za półtusze w klasie E spadły w niektórych podmiotach skupujących o 2 złote (średnio o 1,70 zł).  Obecne ceny nie gwarantują zwrotu poniesionych kosztów. 

Z tego powodu Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza wystosowała apel do ministra rolnictwa z prośbą o interwencję na rynku wieprzowiny.

Niskie zbiory zbóż spowodowane ubiegłoroczną suszą oraz wysokie ich  ceny mają bezpośrednie przełożenie na  ceny pasz i „dobijają” dodatkowo  producentów trzody  chlewnej. W najtrudniejszej sytuacji znajdują się rolnicy produkujący żywiec w cyklu otwartym, którzy zakupili importowane  warchlaki po rekordowo wysokich cenach ( 450 złotych za sztukę), a na dzień dzisiejszy po cenie zbliżonej  sprzedają tuczniki - pisze do ministra Ryszard Kierzek, prezes KPIR. -   Prawdopodobnie za taki stan rzeczy w jakimś stopniu  odpowiada  import półtusz  pochodzących z Danii, Belgii czy Niemiec. Import ten, prowadzony na dużą skalę i po bardzo niskich cenach, co w obecnej sytuacji jest wielce prawdopodobne,  psuje rynek wieprzowiny w Polsce.  

Zdaniem izby, za tak drastyczne  spadki cen odpowiada głównie spadek konsumpcji wieprzowiny wynikający z pandemii COVID-19. Po krótkim okresie paniki konsumentów, nastroje uspokoiły się, a ze względu na niepewną sytuację ekonomiczną,  społeczeństwo częściowo ograniczyło swoje wydatki, w tym także na żywność.  

Niewątpliwie spadek konsumpcji mięsa i jego przetworów, oraz  nabiału spowodowany również  jest zakazem bądź znaczącym  ograniczeniem działalności hotelarsko-gastronomicznej, restauracji, barów, stołówek, zakładów zbiorowego żywienia - dodaje prezes KPIR. 

Izba apeluje zatem o niezwłoczne opracowanie potrzebnych rozwiązań prawnych w ramach tarczy antykryzysowej dla sektora żywnościowego, której celem byłoby skuteczne zminimalizowanie negatywnych skutków gospodarczych COVID-19. Chodzi także o to, aby programem unijnym przyjętym poprzez zmianę rozporządzenia PE i Rady 1305/2013 w pierwszej kolejności objąć  wsparciem producentów mięsa i mleka, gdyż to właśnie te sektory najbardziej ucierpiały z powodu koronawirusa.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO