KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Pogoda sprzyja szarej pleśni na truskawkach

Opublikowano 24.05.2020 r.
Przed nami pełnia sezonu truskawkowego. Konsumentów martwią wysokie ceny, a producentów brak rąk do pracy i pojawiające się choroby. Pogoda sprzyja bowiem szarej pleśni.

Prawdziwy problem z szarą pleśnią może się właśnie rozpocząć, bo meteorolodzy zapowiadają wzrost temperatury, a choroba lubi ciepło - mówi Józef Węgrzyn, inżynier rolnik z Wielkopolski. - Porażenie grzybem następuje podczas kwitnienia. Na owocach, nawet jeszcze niedojrzałych, pojawiają się brązowo-brunatne plamy, a na dojrzałych owocach powstaje obszerna zgnilizna, która szybko pokrywa się szarym nalotem. Choroba lubi ciepło i wilgoć, a zgodnie z prognozowaną na najbliższe dni w Polsce pogodą, za chwilę mogą być idealne warunki do rozwoju szarej pleśni.

W latach ciepłych i wilgotnych, z dużą ilością opadów w okresie kwitnienia i dojrzewania owoców porażeniu może ulec nawet ponad 50 proc. truskawek. Oprócz wysokiej temperatury, chorobie sprzyja także zachwaszczenie plantacji, nadmierne zagęszczenie roślin, a także zbyt duże dawki azotu. 

Najskuteczniejszym sposobem zwalczania szarej pleśni na plantacjach truskawek są zabiegi fungicydowe. Opryski najlepiej wykonywać w okresie bezdeszczowej aury na początku kwitnienia truskawek - przypomina inżynier Węgrzyn. - Pamiętajmy jednak koniecznie o okresie karencji używanych środków. Kolejne zabiegi należy wykonywać co 5-7 dni w zależności od pogody. Najczęściej wykonuje się od 3 do 5 zabiegów w sezonie.

Zdaniem plantatorów, problemem dodatkowym w rozprzestrzenianiu się szarej pleśni może być fakt, że brakuje chętnych do zbioru truskawek. Jeśli część owoców zostanie niezebranych, zgniją na krzakach, a w następnym sezonie może być znacznie większa presja na porażenie plantacji grzybem.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj