KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Obiadowe inspiracje z truskawkami - wypróbuj oryginalne dania!

Opublikowano 01.06.2020 r.
W czerwcu na naszych stołach królują truskawki. Warto zajadać się tymi soczystymi, czerwonymi i aromatycznymi owocami sezonowymi. Można z nich tworzyć nie tylko pyszne desery, ale także łączyć je z mięsem, rybami i serem. Poznaj oryginalne pomysły na nietypowe dania z truskawkami.

Pizza z kurczakiem i truskawkami


Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml wody
  • 4 dag drożdży w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 jajko

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 10 dużych truskawek
  • rukola
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Najpierw należy przygotować ciasto na pizzę. W tym celu do szklanej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól, oliwę z oliwek, wbić jajko, a na koniec wsypać drożdże i wlać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. A następnie uformować z niego koło i rozłożyć na wysmarowanej oliwą blasze.

Filet z kurczaka umyć i osuszyć, a następnie przyprawić i zarumienić z obu stron na oleju rozgrzanym na patelni. Spód pizzy posmarować dżemem truskawkowym, a na wierzchu ułożyć pokrojony w mniejsze kawałki filet z kurczaka oraz plasterki mozzarelli. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu pizzę posypać rukolą i umytymi oraz osuszonymi połówkami truskawek.

 

Kotlety mielone nadziewane truskawkami

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 10 dużych truskawek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki siekanych migdałów
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Do miski włożyć mięso mielone, dodać drobno poszatkowaną czerwoną cebulę, bułkę tartą, siekane migdały oraz przyprawy i żółtko. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy, a następnie formować kotleciki, owijać w nich umyte i osuszone truskawki pozbawione szypułek. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiany kolor z obu stron. Doskonale smakują w towarzystwie ziemniaczanego puree oraz surówki ze świeżej kapusty.

 

Wątróbka drobiowa okraszona truskawkami

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 2 szklanki mleka
  • 350 g truskawek
  • olej
  • cukier, sól i pieprz

Wykonanie:

Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać mlekiem i pozostawić na 2 godziny. Odsączyć i smażyć do zarumienienia na patelni. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć z nich szypułki i pokroić w plasterki, dodać do podsmażonych wątróbek i delikatnie przesmażyć. Doprawić i dusić na małym ogniu przez kilka minut. Podawać z młodymi ziemniakami w towarzystwie bukietu surówek.

 

Gulasz wieprzowy w towarzystwie truskawek i agrestu

 

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 litr rosołu
  • 200 g truskawek
  • 200 g agrestu (może być z kompotu)
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • rozmaryn
  • bazylia
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor, a następnie przełożyć do garnka, doprawić rozmarynem i bazylią. Zalać rosołem i dusić na małym ogniu 40 minut. Umyte jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, truskawki pozbawić szypułek i pokroić, a agrest oczyścić (jeśli surowy). W rondelku roztopić łyżkę masła i przesmażyć owoce. Następnie dodać je do mięsa i dusić jeszcze 20 minut.

 

Dorsz pod serowo-truskawkową chmurką

Składniki:

  • 3-4 filety z dorsza
  • 300 g żółtego sera
  • 300 g truskawek
  • cytryna
  • sól i pieprz
  • przyprawa do ryb
  • olej
  • kilka liści bazylii
  • mieszanka sałat

Wykonanie:
Filety z dorsza umyć i dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić je na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb, a także skropić sokiem z cytryny. Kawałki dorsza ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.

Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek, a następnie pokroić w plasterki. Ułożyć je na rybie znajdującej się w naczyniu żaroodpornym, a następnie posypać startym serem. Zapiekać przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawać w towarzystwie mieszanki sałat, ozdobić liśćmi bazylii.

Polecamy wypróbowanie nowych smaków truskawki w wytrawnym towarzystwie! 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO