KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
5 czerwca 2020

Woda wodzie nierówna - jaką wybrać?

Mineralne, źródlane, stołowe, gazowane, niegazowane… na pierwszy rzut oka wszystkie wyglądają tak samo. W rzeczywistości jednak dostępne w butelkach wody różnią się nie tylko ceną, ale i walorami zdrowotnymi.

Używanie nazw „mineralna”, „źródlana”, czy „stołowa” uregulowane jest prawnie. Każde z tych sformułowań zawiera swoją precyzyjną definicję. Rozróżnienie rodzajów wody pozwoli nam dokonywać bardziej świadomych wyborów przy sklepowej półce.

Woda mineralna 

Woda mineralna pozyskiwana jest z ujęć podziemnych. Powinna zawierać przynajmniej jeden składnik mineralny (np. magnez, wapń lub węglowodany), który korzystnie wpływa na organizm.  Wśród wód mineralnych wyróżnia się: wysokozmineralizowane, niskozmineralizowane i średniozmineralizowane. Specjaliści zalecają, by nie „przywiązywać” się do jednej wody mineralnej, a raczej zmieniać ją co pewien czas, tak aby dostarczać organizmowi możliwie szerokiej palety składników.

Woda źródlana

Woda źródlana uzyskiwana jest zazwyczaj ze źródeł górskich. Jest znacznie niżej zmineralizowana niż woda mineralna. Używać jej można jako substytutu „kranówki”, zwłaszcza jeżeli jakość wody w kranie pozostawia wiele do życzenia (a właśnie tak jest w większości polskich domów i mieszkań).

Woda stołowa

Woda stołowa jest zazwyczaj najtańsza. Pod tą nazwą kryje się mieszanka wody źródlanej lub pitnej wod podziemnej z naturalną wodą mineralną, solami naturalnymi lub innymi składnikami mineralnymi. 

Wody lecznicze

W miejscowościach uzdrowiskowych znaleźć można bardzo często wody lecznicze, które cechuje bardzo wysoka zawartość składników mineralnych. Ich częste spożywanie może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie, ale bezwzględnie powinno być skonsultowane z lekarzem – specjalistą. Nie stosuje się ich w codziennym użyciu. Leczenie z wykorzystaniem wody nazywa się krenoterapią i jest powszechnym zabiegiem stosowanym w uzdrowiskach i sanatoriach.

Czy woda gazowana jest niezdrowa?

Każdy z wyżej wymienionych rodzajów wód dostępny jest w formie gazowanej lub niegazowanej. Przez długi czas panowała obiegowa opinia, że woda gazowana jest niezdrowa. Jest to jednak mit. Niepolecana jest ona jedynie osobom cierpiącym na schorzenia przewodu pokarmowego niewydolność krążenia i nadkwasotę. Jeżeli nie dotyczą nas wspomniane dolegliwości, wodę gazowaną możemy pić bez większych obaw.

Jak przechowywać wodę?

Wbrew pozorom, po otwarciu butelki wody wcale nie powinno się przechowywać długo. W lodówce nie powinna spędzić więcej niż 12 godzin. Przechowywana w temperaturze pokojowej woda nie tylko szybko traci swoje właściwości, ale po upływie dwóch dni mogą w niej zacząć się rozwijać szkodliwe drobnoustroje. 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione