KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Wykorzystajmy bogactwo natury cz. 2

Opublikowano 27.11.2017 r.
Od zarania dziejów ludzie próbowali leczyć choroby i łagodzić różne dolegliwości, a także konserwować żywność, instynktownie czerpiąc z rozległej sieci połączeń ekosystemów, które nazywamy naturą. I tak jak my, zwabieni pięknym zapachem, nietuzinkowym wyglądem czy egzotyczną barwą, człowiek pierwotny zaczął kosztować dobroci natury – tego wspaniałego zielnika, w którym zapisane jest życie i tylko dawki poszczególnych substancji warunkują efekt terapeutyczny. Zapraszamy na cz. 2 artykułu.

Skrzyp polny

Skrzyp polny to bylina niezmieniona w swej formie od czasów prehistorycznych. Cała roślina dostarcza barwnika – żółtej ochry, a zawarty w łodygach krzem wzmacnia paznokcie i włosy. Stosowany zewnętrznie jako wywar pomaga w leczeniu pękających naczynek, ran i owrzodzeń. Doskonały w leczeniu dróg moczowych, kamicy i skazy moczanowej. Ma właściwości uspokajające i przeciwdrgawkowe. Pomocny przy obfitych menstruacjach. Także zapobiega poceniu się stóp. 

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna jest traktowana jak panaceum na wiele dolegliwości. Młode pędy bogate są w witaminy i sole mineralne. Napary z liści pokrzywy zaleca się stosować przy nadciśnieniu, anemii, łagodnych biegunkach, stanach zapalnych przewodu pokarmowego i na poprawę trawienia oraz w początkowym okresie cukrzycy. Liście używane są do kąpieli, parówek twarzy i płukania włosów.

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski – pospolity, trwały chwast z łodygą zawierającą sok mleczny i złocistym kwiatostanem. Liście bogate w witaminę A i C oraz kwas nikotynowy mogą być jedzone na surowo. Lateks z liści jest doskonały do preparatów nawilżających cerę. Wywar z kwiatów stosuje się w kosmetyce, a korzenie działają moczopędnie, przeciwreumatycznie, są pomocne w leczeniu podagry, egzemy czy bezsenności. 

Świetlik łąkowy

Świetlik łąkowy jest rośliną jednoroczną o głęboko wciętych, owłosionych, ząbkowanych liściach i licznych białych kwiatach. Napar działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i przeciwbakteryjnie. Stosuje się go przy zapaleniu spojówek oczu, zapaleniu gardła oraz wspomaga leczenie kataru siennego. 

Mikołajek nadmorski

Mikołajek nadmorski lubi piaszczyste gleby nad morzem. Kandyzowany korzeń działa jako afrodyzjak, przyspiesza regenerację tkanek, zapobiega zapaleniu pęcherza, cewki moczowej i prostaty.

Koziłek lekarski

Kozłek lekarski, powszechnie znany jako waleriana, jest rośliną dekoracyjną z wieloma cennymi właściwościami. Uspokaja i odpręża organizm, dlatego jest polecany osobom żyjącym w stresie, stanie napięcia nerwowego i mającym problemy ze snem. Korzeń waleriany ma działanie rozkurczowe i wiatropędne. Po kozłek lekarski powinny sięgnąć także kobiety zmagające się z bolesnym miesiączkowaniem i PSM.

Wiele ziół używanych jest w rozmaitych kuchniach jako przyprawy. Sporządzana z ostrej odmiany papryki rocznej przyprawa chili stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje pewne właściwości zdrowotne. Świeże owoce zaostrzają apetyt i poprawiają trawienie, są źródłem witaminy C, a dodane do mleka leczą przeziębienie i gorączkę. Zawarta w papryczkach kapsaicyna, która odpowiada za ich ostry smak, przyspiesza spalanie tłuszczu i wspomaga odchudzanie, ponadto należy wspomnieć o jej właściwościach antyrakowych.

Pieprz cayenne (kajeński) – bardzo ostra przyprawa wyrabiana z papryki rocznej odmiany Cayenne jest bogata w witaminę C i magnez, stymuluje krążenie krwi, używana przy wzdęciach, bólach i skurczach żołądka. Podobnie jak chili, przyspiesza przemianę materii i stymuluje spalanie tłuszczu. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i antyrakowo. Wspomaga układ odpornościowy i pokarmowy. 

Cynamon jest suszoną korą tropikalnego drzewa cynamonowca, głównie cejlońskiego, wykorzystywaną jako przyprawa do kompotów, herbat, ponczu i wielu potraw. Jest też środkiem antyseptycznym, łagodzącym nudności, biegunki i wzdęcia. Zawiera aldehyd cynamonowy o właściwościach antynowotworowych. Należy do substancji przyspieszających przemianę materii i spalanie tłuszczu.

Kumin, czyli silnie pachnące nasiona kminu rzymskiego używane do wielu dań indyjskich, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Ziarna kuminu łagodzą chrypki i stany zapalne gardła, korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego – likwidują wzdęcia i kolki, działają wiatropędnie, zatrzymują biegunki, niwelują niestrawność. Przyprawa ma dobry wpływ na budowę żył, zmniejsza ryzyko zawału i działa korzystnie na układ oddechowy. Zdradza też działanie moczopędne, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia apetyt, u kobiet systematyzuje cykl miesiączkowy, a także korzystnie wpływa na nastrój i działa relaksująco. 

Imbir lekarski uznawany jest za jedną z najzdrowszych i najbardziej wartościowych przypraw. Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. W Europie imbir staje się podstawowym dodatkiem do potraw i skutecznym lekarstwem na przeziębienie. Świeże kłącza poprawiają krążenie, żucie imbiru łagodzi ból gardła i dziąseł, natomiast napar reguluje pracę żołądka i zapobiega chorobie lokomocyjnej. Imbir korzystnie wpływa także na ruchomość stawów. Stosowany zewnętrznie na skórę działa rozgrzewająco i przeciwwysiękowo.

Muszkatołowiec korzenny – to wiecznie zielone drzewo, którego nasiona, czyli gałkę muszkatołową, stosujemy w kuchni. Oprócz walorów smakowych i charakterystycznego korzennego zapachu, gałka muszkatołowa ma właściwości lecznicze, wykorzystywane szczególnie w zaburzeniach pracy układu pokarmowego, leczeniu stanów zapalnych, reumatyzmu oraz infekcji oskrzeli. Suszone nasiona mają mocny gorzki zapach, poprawiają apetyt i trawienie, działają uspokajająco. 

Jałowiec pospolity to wolno rosnący iglak o srebrnozielonej barwie. Drobne pachnące szyszkojagody rodzą tylko osobniki żeńskie. Jagody dodaje się do alkoholi, marynat do dziczyzny. Napar z jagód jałowca ma właściwości moczopędne, odkażające i bakteriostatyczne, pomaga w zapaleniu pęcherza, łagodzi bóle mięśniowe, zapobiega marskości wątroby.

 

 

 

kontakt1.jpg
Tekst i fot. Danuta Wilińska
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO