UE importuje mniej drobiu z Ukrainy. W Polsce drób tanieje

W sumie , do marca tego roku, dostawy ukraińskich kurczaków wyniosły 23,5 tys. ton, co oznacza spadek o 25,6 proc. r/r. W takim samym okresie roku 2019 było to 31,5 tys. ton.
Z uwagi na wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej i dodanie jej do listy dostawców „spoza UE”, daje to Ukrainie czwarte miejsce wśród największych eksporterów na rynki państw członkowskich - wyjaśnia KIPDiP. - Ranking największych pięciu eksporterów mięsa drobiu na rynek Wspólnoty, po pierwszych kwartale 2020 roku: Wielka Brytania (63 tys. ton), Brazylia (57,8 tys. ton), Tajlandia (40,8 tys. ton), Ukraina (23,5 tys. ton), Chile (8,0 tys. ton). Patrząc całościowo, od stycznia do marca 2020 roku państwa unijne zaimportowały 200,6 tys. ton mięsa kurcząt, czyli o blisko 19 proc. mniej r/r.
Tymczasem w Polsce ceny skupu i sprzedaży drobiu z zakładów drobiarskich utrzymują się na poziomie o ponad 20% niższym niż przed rokiem. Kurczęta typu brojler sprzedawane są średnio na początku czerwca po 3,46 zł, co daje cenę o 12% niższą niż przed rokiem. Największe spadki notują filety z piersi indyka (aktualna cena 18,57 zł) - 27,3% taniej i udźce z indyka (cena 9,91 zł/kg) - 24,7% taniej niż przed rokiem.
Jak informuje Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej, średnia cena skupu kurcząt typu brojler w maju wyniosła w Polsce 3,00 zł, a indyki skupowano w cenie 4,48 zł/kg.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|