KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
2 czerwca 2021

Karczochy - jak to się je i dlaczego warto?

Karczoch to warzywo, które przywędrowało do Polski z krajów Morza Śródziemnego. Jest to roślina lecznicza, kosmetyczna i uprawna, ale znalazła również zastosowanie w sztuce kulinarnej. Choć uważana za warzywo, to jest rodzajem ostu. Jakie są zalety spożywania karczochów? Jak je przyrządzać? Sprawdź!

Zalety spożywania karczochów

Karczochy od stuleci cenione są ze względu na właściwości lecznice. Obniżają poziom cukru we krwi, regulują trawienie, wzmacniają serce oraz dbają o wątrobę. Poznaj zalety spożywania karczochów.

1. Skarbnica składników odżywczych
Warto spożywać karczochy, ponieważ dostarczają organizmowi skoncentrowaną dawkę substancji odżywczych takich jak błonnik, białko, witamina C, B6, K, niacyna, kwas foliowy, fosfor, magnez czy potas. Mają niską zawartość tłuszczu i są jednym z warzyw o dużej zawartości przeciwutleniaczy.

2. Wpływa na poziom cholesterolu we krwi
Naukowcy dowodzą, że regularne jadanie karczocha może obniżać „zły” i podwyższać „dobry” cholesterol. Spożywanie ekstraktu z karczocha każdego dnia przez 6 tygodni przyniosło pozytywne efekty u osób badanych. Warzywo to zawiera luteolinę – przeciwutleniacz, który zapobiega powstawaniu cholesterolu.

3. Reguluje ciśnienie krwi
Warzywo to powinno zagościć w diecie osób z wysokim ciśnieniem krwi. Jego regularne spożywanie obniża ciśnienie rozkurczowe i skurczowe. Dodatkowo jest źródłem potasu – mikroelementu, który reguluje ciśnienie krwi w organizmie.

4. Pozytywnie wpływa na wątrobę
Ekstrakt z liści karczocha zapewnia wątrobie ochronę przed uszkodzeniem, wspomaga usuwanie toksyn w organizmie i zwiększa produkcję żółci. Ogranicza stany zapalne wątroby i odkładanie się tłuszczu, a w efekcie korzystnie wpływa na zdrowie wątroby. Zdaniem naukowców za te właściwości odpowiadają przeciwutleniacze takie jak cynaryna i sylimaryna.

5. Reguluje trawienie
Warzywo to jest świetnym źródłem błonnika, który dba o zdrowie układu trawiennego. Wymiata z żołądka i jelit zbędne produkty przemiany materii, odżywia bakterie jelitowe, a w efekcie minimalizuje ryzyko zaparć, biegunek oraz nowotworów. Ponadto wyciąg z karczocha może łagodzić objawy niestrawności takie jak zgaga, nudności czy wzdęcia. Poprzez pobudzanie produkcji żółci cynaryna przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit, a w efekcie reguluje trawienie.

Jak jeść karczochy?

Przygotowanie karczochów do spożycia wcale nie jest trudne. Można je piec, grillować, smażyć czy gotować na parze. Doskonale smakują również panierowane, nadziewane oraz jako dodatek do innych dań.

3 przepisy na potrawy z karczochem

Frittata z karczochem

Składniki:
- 1 ugotowany na parze karczoch
- 2 duże cebule
- 10 jajek
- 1 łyka oliwy
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g ugotowanej fasolki szparagowej
- 100 g startego żółtego sera
- sól i pieprz

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zarumienić pokrojone w kostkę cebule. W dużej misce roztrzepać jajka, przyprawić, dodać tarty ser i natkę pietruszki. Ugotowane wcześniej ziemniaki, fasolkę szparagową i karczoch pokroić na mniejsze kawałki, a następnie dodać na patelnię do cebuli. Podsmażyć chwilę cały czas mieszając, a następie wlać jajka. Smażyć kilka minut na małym ogniu i gotowe. Doskonale smakuje w towarzystwie sałatki z pomidorami, bądź z chrupkim pieczywem.


Risotto z karczochami

Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 puszka groszku
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 ugotowany wcześniej karczoch
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- sól i pieprz
- przyprawa do gyrosa

Ryż i karczocha ugotować do miękkości w osolonej wodzie w osobnych garnkach. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, a następnie podsmażyć na patelni na odrobinie rozgrzanej oliwy. Umyć, oczyścić i osuszyć filet z kurczaka, a następnie pokroić go na małe kawałki. Posypać przyprawą do gyrosa i podsmażyć na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Następnie dodać odsączony ryż i groszek oraz drobno pokrojonego karczocha. Doprawić do smaku, podlać śmietaną i gotować kilka minut do wchłonięcia całego płynu. Risotto podawać posypane natką pietruszki.

 

Zupa krem z karczocha

Składniki:
- 1 por
- 1 kawałek selera
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 karczochy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziemniaki
- natka koperku
- 1 łyżka oleju
- 200 ml śmietany
- sól i pieprz
- 4 łyżki soku z cytryny
- gałka muszkatołowa

Do dużego garnka włożyć włoszczyznę, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą i ugotować esencjonalny bulion. Po ugotowaniu wyjąć seler i por. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju, dodać pokrojone karczochy i chwilę podsmażyć. Obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę, a następnie razem z podsmażoną cebulą i karczochami dodać do bulionu, przyprawić solą i pieprzem, gotować aż ziemniaki zmiękną. Całość zblendować na gładką masę, doprawić śmietaną, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Przed podaniem posypać koperkiem, nasionami słonecznika i grzankami.

Doceń karczochy także w swojej kuchni!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione