KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Karczochy - jak to się je i dlaczego warto?

Opublikowano 12.06.2020 r.
Karczoch to warzywo, które przywędrowało do Polski z krajów Morza Śródziemnego. Jest to roślina lecznicza, kosmetyczna i uprawna, ale znalazła również zastosowanie w sztuce kulinarnej. Choć uważana za warzywo, to jest rodzajem ostu. Jakie są zalety spożywania karczochów? Jak je przyrządzać? Sprawdź!

karczochy

Zalety spożywania karczochów

Karczochy od stuleci ceni się ze względu na właściwości lecznicze. Obniżają one poziom cukru we krwi, regulują trawienie, wzmacniają serce oraz dbają o wątrobę. Poznaj zalety spożywania karczochów. 1. Skarbnica składników odżywczych Warto spożywać karczochy, ponieważ dostarczają organizmowi skoncentrowaną dawkę substancji odżywczych. Zawierają błonnik, białko, witaminę C, B6, K, niacynę, kwas foliowy, fosfor, magnez i potas. Karczochy mają niską zawartość tłuszczu i są jednym z warzyw o dużej zawartości przeciwutleniaczy. 2. Wpływa na poziom cholesterolu we krwi Naukowcy dowodzą, że regularne jadanie karczocha może obniżać „zły” i podwyższać „dobry” cholesterol. Spożywanie ekstraktu z karczocha każdego dnia przez 6 tygodni przyniosło pozytywne efekty u osób badanych. Warzywo to zawiera luteolinę. Przeciwutleniacz ten zapobiega powstawaniu cholesterolu. 3. Reguluje ciśnienie krwi Karczochy powinny zagościć w diecie osób z wysokim ciśnieniem krwi. Ich regularne spożywanie obniża ciśnienie rozkurczowe i skurczowe. Dodatkowo stanowią źródło potasu. Mikroelement ten reguluje ciśnienie krwi w organizmie. 4. Pozytywnie wpływają na wątrobę Ekstrakt z liści karczocha zapewnia wątrobie ochronę przed uszkodzeniem. Wspomaga również usuwanie toksyn z organizmu i zwiększa produkcję żółci. Ogranicza stany zapalne wątroby i odkładanie się tłuszczu, a w efekcie korzystnie wpływa na zdrowie wątroby. Zdaniem naukowców za te właściwości odpowiadają przeciwutleniacze takie, jak cynaryna i sylimaryna. 5. Reguluje trawienie Karczochy są świetnym źródłem błonnika, który dba o zdrowie układu trawiennego. Wymiata z żołądka i jelit zbędne produkty przemiany materii. Odżywia bakterie jelitowe, a w efekcie minimalizuje ryzyko zaparć, biegunek oraz nowotworów. Ponadto, wyciąg z karczocha może łagodzić objawy niestrawności takie jak zgaga, nudności czy wzdęcia. Poprzez pobudzanie produkcji żółci cynaryna przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit i reguluje trawienie.

Jak jeść karczochy?

Przygotowanie karczochów do spożycia wcale nie jest trudne. Można je piec, grillować, smażyć czy gotować na parze. Doskonale smakują również panierowane, nadziewane oraz jako dodatek do innych dań.

Przepisy na potrawy z karczochem

Frittata z karczochem

pieczone karczochy Składniki: - 1 ugotowany na parze karczoch - 2 duże cebule - 10 jajek - 1 łyka oliwy - 2 łyżki siekanej natki pietruszki - 300 g ugotowanych ziemniaków - 200 g ugotowanej fasolki szparagowej - 100 g startego żółtego sera - sól i pieprz

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zarumienić pokrojone w kostkę cebule. W dużej misce roztrzepać jajka, przyprawić, dodać tarty ser i natkę pietruszki. Ugotowane wcześniej ziemniaki, fasolkę szparagową i karczoch pokroić na mniejsze kawałki. Następnie dodać je na patelnię do cebuli. Podsmażyć chwilę cały czas mieszając, a następie wlać jajka. Smażyć kilka minut na małym ogniu i gotowe. Doskonale smakuje w towarzystwie sałatki z pomidorami, bądź z chrupkim pieczywem.

Risotto z karczochami

risotto z karczochami Składniki: - 1 szklanka ryżu - 1 puszka groszku - 1 pojedynczy filet z kurczaka - 1 czerwona cebula - 2 duże ząbki czosnku - 1 ugotowany wcześniej karczoch - 1 pęczek natki pietruszki - 1 łyżka oliwy z oliwek - 0,5 szklanki śmietany kremówki - sól i pieprz - przyprawa do gyrosa

Ryż i karczocha ugotować do miękkości w osolonej wodzie w osobnych garnkach. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, a następnie podsmażyć na patelni na odrobinie rozgrzanej oliwy. Umyć, oczyścić i osuszyć filet z kurczaka, a następnie pokroić go na małe kawałki. Posypać przyprawą do gyrosa i podsmażyć na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Następnie dodać odsączony ryż i groszek oraz drobno pokrojonego karczocha. Doprawić do smaku, podlać śmietaną i gotować kilka minut do wchłonięcia całego płynu. Risotto podawać posypane natką pietruszki.

Zupa krem z karczocha

krem z karczocha Składniki: - 1 por - 1 kawałek selera - 3 marchewki - 1 pietruszka - 2 karczochy - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 2 liście laurowe - 2 ziela angielskie - 2 ziemniaki - natka koperku - 1 łyżka oleju - 200 ml śmietany - sól i pieprz - 4 łyżki soku z cytryny - gałka muszkatołowa

Do dużego garnka wkladamy włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy esencjonalny bulion. Po ugotowaniu wyjmujemy seler i por. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone karczochy i chwilę podsmażamy. Obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kostkę. Następnie razem z podsmażoną cebulą i karczochami dodajemy je do bulionu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Całość blendujemy na gładką masę, doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Przed podaniem posypujemy koperkiem, nasionami słonecznika i grzankami. Do dużego garnka wkladamy włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy esencjonalny bulion. Po ugotowaniu wyjmujemy seler i por. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone karczochy i chwilę podsmażamy. Obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kostkę. Następnie razem z podsmażoną cebulą i karczochami dodajemy je do bulionu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Całość blendujemy na gładką masę, doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Przed podaniem posypujemy koperkiem, nasionami słonecznika i grzankami.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO