KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Kwiaty na talerzu - te przepisy Cię zachwycą

Opublikowano 13.06.2020 r.
Kwiaty zdobią nasze parapety, balkony, tarasy i ogródki, pięknie pachną ale… również wspaniale smakują! Przygotowaliśmy dla Was rewelacyjne przepisy. Wypróbujcie koniecznie! 

akacja w cieście

KWIATY AKACJI W CIEŚCIE Z WANILIĄ

• 12 kwiatostanów robinii akacjowej (pospolicie nazywanej akacją)

Składniki na ciasto:
• 1/2 szklanki mleka
• 1 szklanka mąki
• 1/2 szklanki wody
• jajko
• szczypta wanilii
• oraz tłuszcz do smażenia, np. olej roślinny.

Wykonanie
Kwiatostany robinii należy opłukać i dokładnie osuszyć. Składniki na ciasto mieszamy do momentu pozbycia się grudek, a następnie dodajemy aromatyczną wanilię. W razie potrzeby można dolać więcej wody lub mleka. Kwiatostany zanurzamy
w przygotowanym cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

CUKIER PACHNĄCY LAWENDĄ

• 0,5 kg białego cukru
• kilka suchych kwiatów lawendy (najlepiej z własnej uprawy).

Wykonanie
Wsypujemy część cukru do wcześniej wyparzonego i wysuszonego słoika, dodajemy kwiaty lawendy,
a następnie zasypujemy pozostałym cukrem. Zakręcamy słoik i odstawiamy na kilka dni. Możemy dodać gałązkę suchej lawendy do dekoracji lub kilka suchych płatków chabrów lub nagietka. Do aromatyzowania cukru możemy używać innych ziół,
np. mięty, rozmarynu lub melisy.

Lawendowy cukier może być wykorzystywany jako dodatek do deserów, ciast, ciasteczek, do słodzenia napojów, a oryginalnie zapakowany może być ciekawym pomysłem na prezent.

 

KOLOROWA I NIEZWYKLE PROSTA SURÓWKA

• gałązka pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor malinowy
• 2-3 garście dowolnej mieszanki sałat
• 1 garść roszponki (opcjonalnie można użyć również rukoli)
• kilka młodych gałązek groszku cukrowego
• posiekany szczypiorek
• kilka płatków nagietków lub chabrów oraz kwiaty lawendy (do dekoracji)
• 2-3 łyżki oleju z dyni lub oliwy z oliwek
• odrobina świeżego czosnku
• sól oraz pieprz ziołowy do smaku.

Wykonanie

Pomidorki kroimy, a rozety roszponki rwiemy na mniejsze części. Dodajemy posiekany szczypiorek, młode
listki groszku oraz jadalne płatki kwiatów. Następnie dodajemy olej z dyni i zmiażdżony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Możemy użyć innych jadalnych kwiatów, tymianku, bratków, mięty lub szczypiorku. Sałatkę możemy podawać jako dodatek do dań mięsnych.

 

Poznaj więcej kwiatów jadalnych - być może masz je w swoim ogródku.

Tematy pokrewne:
Nagietki i krewetki, czyli kwiaty jadalne w kuchniNagietki i krewetki, czyli kwiaty jadalne w kuchni
 

Agnieszka Kusiak

artykuł opracowany we współpracy ze Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO