KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Smaczny i zdrowy olej domowy!

Opublikowano 15.06.2020 r.
W ostatnim czasie pojawia się coraz więcej informacji o domowej produkcji oleju. Sprawdź, jak samodzielnie tłoczyć zdrowy olej. 

W literaturze możemy znaleźć mnóstwo opracowań na temat bogactwa jego składników. Rodzi się też wiele pytań i wątpliwości.

Czy na pewno taki tłuszcz ma korzystny wpływ na zdrowie (ono jest przecież najważniejsze), czy produkcja się opłaca (o finanse również należy dbać, chociaż na kondycji i samopoczuciu nie warto oszczędzać), a czy długo trwa wykonanie (czasu też nam wszystkim brakuje) i w końcu – co jest potrzebne w procesie wytwarzania?

Olej robiony w warunkach domowych tłoczy się na zimno, czyli bez wstępnej obróbki surowca. Taki nierafinowany, niefiltrowany roślinny tłuszcz jest o wiele cenniejszy niż ten ze sklepowych półek. Swojski produkt zawiera bowiem więcej witamin, minerałów oraz kwasów omega 3-6-9; ich proporcje zależą od rodzaju użytych składników.

Ponadto jest wolny od różnego rodzaju konserwantów, których nie brakuje w składzie olejów kupnych. Wprawdzie dzięki nim, z jednej strony – gotowe wyroby zachowują swoje właściwości przez wiele miesięcy, z drugiej zaś – często mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Poza tym przemysłowe tłoczenie opiera się na poddawaniu surowców dodatkowej obróbce i przetworzeniu. Jeśli przygotowujemy olej samodzielnie, mamy gwarancję, że proces przeprowadziliśmy na zimno.

Świeży domowy tłuszcz przechowywany w lodówce zachowuje swoje właściwości przez 2-3 tygodnie. Jest on z pewnością wręcz ekstremalnie czysty, a surowce dokładnie wyselekcjonowane i ze sprawdzonego źródła. Do produkcji możemy wykorzystywać sezonowe rośliny oleiste, które są akurat pod ręką, na przykład, orzechy laskowe czy włoskie.

A co jeszcze możemy tłoczyć, żeby cieszyć się swojskim płynnym złotem?

Nadają się do tego, m.in.: pestki dyni i słonecznika, nasiona: gorczycy, kolendry, konopi, lnu, rzepaku, ostropestu czy czarnuszki, a także orzechy makadamia, migdały, pistacje, surowe oliwki, miąższ kokosa. Surowce wybieramy wedle własnego uznania, sezonowości czy dostępności. Sami decydujemy, z czego i kiedy zrobimy olej, a także ile go przygotujemy.

Cały proces tłoczenia jest nieskomplikowany i nie wymaga fachowej wiedzy. W sklepach wysokiej jakości produkty nie są tanie i mają krótki termin przydatności. Domowy olej jest więc dobrym rozwiązaniem, wystarczy sięgnąć po dostępne składniki, żeby w dowolnym momencie wytłoczyć z nich płynny tłuszcz, nawet do jednorazowej konsumpcji. Na rynku jest mnóstwo firm oferujących – różnorodne pod względem wielkości, przeznaczenia i wydajności – prasy.

Większość z nich jest bardzo prosta, wręcz intuicyjna w obsłudze i wygodna w użyciu. Mogą stać w kuchni jako mebel i wzbudzać jednocześnie zainteresowanie gości. Wystarczy poświęcić chwilę i poszukać modelu odpowiadającego naszym wymaganiom zarówno cenowym, jak i wizualnym.

Samodzielne tłoczenie oleju:

  • pozwala kontrolować jakość, czystość i świeżość surowców
  • daje pewność, że produkt jest naturalny i zachowuje składniki odżywcze, m.in., cenne dla naszego zdrowia kwasy omega
  • umożliwia przygotowanie tłuszczu w potrzebnych ilościach (to duża zaleta, nie jemy na siłę, żeby się nie zmarnowało, nie gromadzimy niepotrzebnie zapasów).

Domowy olej na pewno jest zdrowy. Czy warto samodzielnie go wytwarzać? Zanim podejmiemy ostateczną decyzję, powinniśmy przeanalizować wszystkie argumenty za i przeciw. Może to chwilowa moda, współczesna fanaberia, a może element nowego stylu życia. Ale jeżeli ma być zdrowiej – czemu nie spróbować!

 
Agnieszka Rużycka 
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj