"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich Czarkowianki

Koło Gospodyń Wiejskich Czarkowianki działa we wsi Czarkowo (gmina Poniec), położonej w powiecie gostyńskim (województwo wielkopolskie).
Oficjalnie Koło powstało 8 lat temu i przez ten okres trwa prawie w niezmienionym składzie. Tworzy je grupa 31 pomysłowych, pełnych zaangażowania i pasji wyjątkowych kobiet. Są to Panie w każdym wieku – od młodych dziewczyn, po seniorki. Przewodniczącą koła jest Pani Małgorzata Dudziak.
Celem funkcjonowania Koła Gospodyń Wiejskich Czarkowianki jest działanie na rzecz lokalnej społeczności. Panie starają się promować wieś i jej walory. Podtrzymywanie tradycji i obyczajów polskiej wsi starają się łączyć z nowoczesnością.
Członkinie Koła bacznie obserwują swoje środowisko i próbują odpowiadać na jego potrzeby. Dlatego Koło organizuje: festyny, spotkania tematyczne, warsztaty, a także wycieczki nordic walking.
Nasze Koło bardzo aktywne bierze udział w wielu organizowanych konkursach i wydarzeniach kulturalnych na terenie gminy i powiatu. Kultywując tradycyjne przepisy kulinarne, przygotowuje mnóstwo wspaniałych ciast i potraw, zwłaszcza z wykorzystywaniem lokalnych produktów z powiatu gostyńskiego - opowiadają Panie.
Dusze artystyczne naszego KGW Czarkowianki odnajdują się świetnie w pracach manualnych. Modelując figury z balonów doskonale sprawdzają się jako animatorki dla zabaw dziecięcych, podczas lokalnych festynów.
Dzięki rejestracji Koła w ARiMR dostałyśmy dofinansowanie w kwocie 3 tys. zł. Środki te pomogły w rozwoju działalności Koła. Za otrzymane wsparcie doposażyłyśmy kuchnię w świetlicy wiejskiej w Czarkowie, a także zorganizowałyśmy dla członkiń wycieczkę krajoznawczą oraz wizytę w teatrze.
Planujemy kolejne działania, rozmawiamy i świetnie się bawimy. Chciałybyśmy się szkolić i edukować w zakresie pozyskiwania dodatkowych funduszy. Jesteśmy gotowe do nowych zadań i otwarte na nowe wyzwania - podsumowują członkinie KGW.
Koło Gospodyń Wiejskich w Czarkowie zdobyło III miejsce w Konkursie na najlepszy przepis kulinarny z wykorzystaniem produktów, które otrzymały certyfikat „DOBRE SMAKI POWIATU GOSTYŃSKIEGO”. Teraz dzielą się nim z naszymi Czytelnikami - wypróbujcie koniecznie znakomity gulasz z kiełbasą i papryką.
GULASZ Z KIEBASĄ I PAPRYKĄ
Składniki:
- 50 g słoniny
- 100 g cebuli
- 500 g kiełbasy biskupiańskiej Zakład Mięsny Marian Kaczmarek z Pępowa
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- 500 g pomidorów
- 2 łyżki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczka tymianku
- szczypta cukru
- sól
- 1/8 l kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Słoninę i cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki o grubości 1 cm. Paprykę myjem, czyścimy i kroimy w dużą kostkę.
Na dyżym ogniu topimy słoninę, tak aby zrobiły się skwarki. Dodajemy kiełbasę, cebulę i smażymy, mieszając, 5-7 minut. Dodajemy przyprawy, cukier i pomidory. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
Na końcu dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy przez kolejne 5 minut. Przed podaniem doprawiamy solą i kwaśną śmietaną, mieszamy.
Efekt powinien być gęsty, pachnący pomidorami i papryką :-)
Do gulaszu proponujemy podać szklankę soku z jabłek "Jabłko Adama" z Gospodarstwa Sadowniczego Kulczak.
Potrawa najlepiej smakuje z chlebem razowym Piekarnia Ciastkarnia Ciążyńscy i masłem gostyńskim Spółdzieni Mleczarkiej w Gostyniu.
O tym jak KGW Czarkowianki działa dla lokalnej społeczności możecie dowiedzieć się z ich facebookowej strony. Zapraszamy do lajkowania i obserwowania! :-)
Więcej zdjęć w galerii poniżej.