Żywność drożeje czy tanieje?

W maju br. w porównaniu z poprzednim miesiącem największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały niższe ceny w zakresie transportu (o 4,5%), które obniżyły ten wskaźnik o 0,39 p. proc. Wyższe ceny w zakresie zdrowia (o 1,6%) oraz żywności (o 0,1%) podwyższyły ten wskaźnik odpowiednio o 0,09 p. proc. i 0,03 p. proc - informuje Karolina Banaszek, Rzecznik Prasowy Prezesa GUS. - W porównaniu z analogicznym miesiącem poprzedniego roku wyższe ceny żywności (o 6,5%) oraz w zakresie mieszkania (o 5,8%) pod#niosły ten wskaźnik odpowiednio o 1,50 p. proc. i 1,40 p. proc. Niższe ceny w zakresie transportu (o 12,8%) oraz odzieży i obuwia (o 4,2%) obniżyły wskaźnik odpowiednio o 1,29 p. proc. i 0,21 p. proc.
Tymczasem analitycy PKO BP zauważają, że w skali roku żywność zdrożała o 6,5 proc., ale w kolejnych miesiącach ceny będą rosły coraz wolniej. Eksperci banku zwrócili uwagę, że stawki żywności wzrosły o 0,1 proc. miesiąc do miesiąca, nieznacznie powyżej wzorca sezonowego ze względu na wzrost cen owoców. Z kolei potaniało mięso, w szczególności wieprzowina, oraz warzywa.
Czy więc żywność drożeje czy tanieje? Można powiedzieć: to zależy... Jako producenci żywności w skupach nie dostajemy więcej pieniędzy niż przed rokiem. Jako konsumenci – w sklepach często czeka na nas cenowy zawrót głowy.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|