KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
2020-06-18

KRIR: konieczna pomoc dla producentów trzody chlewnej

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych mając na uwadze stanowisko Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wsparcia sektora trzody chlewnej ogłoszone podczas nieformalnego posiedzenia Rady Ministrów Rolnictwa UE, poprzez uruchomienie rezerwy kryzysowej z budżetu UE, zwrócił się do Jana Krzysztofa Ardanowskiego o przeanalizowanie zaproponowanych postulatów, mających na celu wsparcie producentów wieprzowiny w Polsce.

W dobie pandemii koronawirusa, KRIR proponuje następujące wsparcie:

  •     rozszerzenie działania „dopłaty do prywatnego przechowywania” o dopłaty do mięsa wieprzowego, a nie tylko mleka, mięsa wołowego, baraniego i koziego. Pominięcie w działaniu interwencyjnym mięsa wieprzowego zdaniem producentów trzody jest rażącym działaniem przeciwko branży;
  •     przeniesienie niewykorzystanych pieniędzy przeznaczonych na PROW 2014 — 2020 na uruchomienie w trybie ciągłym kontynuacji programów pomocowych ARiMR dla producentów trzody chlewnej takich jak:
  •         refundacja do 75% wydatków na bioasekurację poniesionych przez producenta rolnego, który prowadzi gospodarstwo, w którym utrzymywane są świnie,
  •         pomoc na wyrównanie dochodów producentów trzody chlewnej z terenów objętych ASF.
  •     uruchomienie skupu interwencyjnego trzody chlewnej, której sprzedaży nie można odłożyć w czasie jak w przypadku innych produktów rolniczych.

Producenci trzody chlewnej domagają się również likwidacji strefy niebieskiej występowania ASF lub ograniczenia czasu jej występowania do dwóch miesięcy.

Restrykcje występujące w strefie niebieskiej oraz roczny okres występowania od pojawienia się przypadku w gospodarstwie są szczególnie uciążliwe dla rolników i zakładów przetwórczych, a także wpływają na obniżenie i tak już niskich dochodów z produkcji trzody chlewnej. Należałoby zwrócić się do Komisji Europejskiej o złagodzenie restrykcji w tym zakresie - czytamy w komunikacie.

Samorząd rolniczy zwrócił się także o publikację zakładów, które importują półtusze z zagranicy, ograniczając tym samym skup trzody chlewnej od rodzimych producentów. Lista takich zakładów powinna być dostępna dla hodowców trzody i dla konsumentów.

Zarząd KRIR otrzymuje sygnały od producentów trzody chlewnej o pogłębiającym się kryzysie w branży spowodowanym spadkami cen i zmniejszeniem popytu na wieprzowinę wynikającym między innymi z zamknięciem całej branży HoReCa oraz obniżenia zdolności nabywczej konsumentów, Trudna sytuacja na rynku może sprawić zaniechanie produkcji trzody chlewnej w Polsce i uzależnienie się od importu z innych krajów. Celem ochrony branży produkcji trzody chlewnej przed likwidacją Zarząd KRIR wniósł o realizację powyższych propozycji.

Źródło: KRIR

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione