KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Owoce jagodowe - na dolegliwości jamy ustnej

Opublikowano 03.07.2020 r.
Nadszedł czas, gdy owoców jagodowych jest pod dostatkiem. Warto korzystać z ich potencjału, bo zawierają m.in. witaminy takie jak: A, B1, B2, B3 (PP), B6, C oraz składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo. Naturaliści polecają je zwłaszcza osobom borykającym się z dolegliwościami w jamie ustnej. Jak zatem wykorzystać owoce jagodowe w pielęgnacji? Podpowiadamy!  

Owoce jagodowe lekarstwo dla jamy ustnej

Działanie: spożywanie owoców jagodowych pomaga w pielęgnacji jamy ustnej, usprawnia kondycję i stan dziąseł, leczy paradontozę i działa przeciwbakteryjnie

Do pielęgnacji jamy ustnej oraz utrzymania w zdrowiu i dobrej kondycji zębów i dziąseł, naturaliści zalecają regularne spożywanie owoców jagodowych: czarnych jagód, borówek i jeżyn. Podobne właściwości mają także wiśnie i czereśnie – bogate w składniki mineralne, witaminę C, beta-karoten. Najlepiej wybierać świeże owoce. Wystarczy przez jak najdłuższy okres czasu jeść powoli i dobrze żuć owoce. Żucie pozwala wydobyć wszelkie niezbędne składniki, które wspomagają regenerację błony śluzowej i działają przeciwbakteryjnie.

Czarne jagody na dolegliwości jamy ustnej

Działanie: łagodzą i zmniejszają infekcje oraz owrzodzenia ust, języka i błony śluzowej, leczą drobne ranki, łagodzą skutki paradontozy.

Latem naturaliści polecają spożywanie dużej ilości czarnych jagód. Najlepiej żuć przez kilka minut świeże owoce. Zimą można wykorzystać owoce mrożone, suszone – wcześniej namoczone w wodzie lub domowe dżemy (na 1 kg owoców, ¼ kg cukru, pół szklanki soku jabłkowego, zagotować i gotować 45 minut, ciepły dżem przekładać do słoików, można pasteryzować). Infekcję dziąseł pomoże także zwalczyć szklanka ciepłej wody z 1 łyżeczką dżemu. Płyn należy wymieszać i pić 3-4 razy dziennie po 1-2 łyżki.

Herbatka z jeżynowych liści

Działanie: wzmacnia, regeneruje, działa przeciwbakteryjnie

By przygotować herbatkę wystarczy zalać kilka listków wrzątkiem i zaparzyć przez kilka minut pod przykryciem, a potem pić napar małymi łykami. W sezonie wiosennym i letnim można także żuć surowe liście jeżyny. Po „wyciągnięciu” soków z liści można resztę połknąć lub wypluć. Jeżynowe liście zahamowują rozwój bakterii w jamie ustnej.

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO