Sok z buraków - polski eliksir zdrowia!
Opublikowano 28.11.2017 r.
Czerwone buraki to warzywa zbyt mało doceniane. Niewielu z nas wie, że kryją w sobie mnóstwo cennych wartości odżywczych i zdrowotnych. Szczególnie w okresie zimowym polecamy picie soku z buraka – to prawdziwy eliksir zdrowia!
Czerwone buraki – źródło cennych witamin i minerałów
- Witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C,
- magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, sód, mangan,
- buraki zawierają również: cukry, białka, karoten, bioflawonidy, betaninę, kwas foliowy, kwas jabłkowy, cytrynowy oraz błonnik.
Jak widać, buraki czerwone to prawdziwa „kopalnia” cennych witamin, minerałów i związków, które nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
Szklanka soku z buraków dziennie czyni cuda:
- lepsza koncentracja,
- lepsza kondycja,
- większa wydajność mięśni,
- działanie przeciwnowotworowe,
- regulacja pracy jelit,
- ochrona organizmu przed zmęczeniem,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- wspomaganie pracy wątroby,
- wytwarzanie czerwonych krwinek – polecane dla osób z anemią,
- przyspieszenie przemiany materii (stosowane w diecie odchudzającej),
- lepsza praca wątroby i nerek,
- usuwanie toksyn z organizmu,
- niwelowanie stanów zapalnych w organizmie,
- opóźnienie procesu starzenia,
- utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
- wzmocnienie odporności,
- ze względu na zawartość kwasu foliowego polecany kobietom w ciąży.
Sok z buraków – kuracja zdrowotna
Kurację „buraczaną” polecamy przeprowadzić 2 razy w roku – pijemy jedną szklankę soku z buraka przez 5-6 tygodni.
Sok z buraków oczywiście znajdziemy na sklepowych półkach, ale my polecamy przygotować go samodzielnie. Wystarczy kilka buraków i sokowirówka. Smaczny napój przygotujesz w kilka chwil! Nie trzeba go dosładzać, jedynym dodatkiem mogą być inne warzywa – np. marchewka lub jabłko.
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|