KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Sok z buraków - polski eliksir zdrowia!

Opublikowano 28.11.2017 r.
Czerwone buraki to warzywa zbyt mało doceniane. Niewielu z nas wie, że kryją w sobie mnóstwo cennych wartości odżywczych i zdrowotnych. Szczególnie w okresie zimowym polecamy picie soku z buraka – to prawdziwy eliksir zdrowia! 

Czerwone buraki – źródło cennych witamin i minerałów

  • Witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C,
  • magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, sód, mangan,
  • buraki zawierają również: cukry, białka, karoten, bioflawonidy, betaninę, kwas foliowy, kwas jabłkowy, cytrynowy oraz błonnik.

Jak widać, buraki czerwone to prawdziwa „kopalnia” cennych witamin, minerałów i związków, które nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. 

Szklanka soku z buraków dziennie czyni cuda:

  • lepsza koncentracja,
  • lepsza kondycja,
  • większa wydajność mięśni,
  • działanie przeciwnowotworowe,
  • regulacja pracy jelit,
  • ochrona organizmu przed zmęczeniem,
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • wspomaganie pracy wątroby,
  • wytwarzanie czerwonych krwinek – polecane dla osób z anemią,
  • przyspieszenie przemiany materii (stosowane w diecie odchudzającej),
  • lepsza praca wątroby i nerek,
  • usuwanie toksyn z organizmu,
  • niwelowanie stanów zapalnych w organizmie,
  • opóźnienie procesu starzenia,
  • utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, 
  • wzmocnienie odporności,
  • ze względu na zawartość kwasu foliowego polecany kobietom w ciąży.

Sok z buraków – kuracja zdrowotna

Kurację „buraczaną” polecamy przeprowadzić 2 razy w roku – pijemy jedną szklankę soku z buraka przez 5-6 tygodni.

Sok z buraków oczywiście znajdziemy na sklepowych półkach, ale my polecamy przygotować go samodzielnie. Wystarczy kilka buraków i sokowirówka. Smaczny napój przygotujesz w kilka chwil! Nie trzeba go dosładzać, jedynym dodatkiem mogą być inne warzywa – np. marchewka lub jabłko. 

 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj