KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
21 czerwca 2021

Właściwości zdrowotne jeżówki - przygotuj napar i nalewkę!

Jeżówka (Echinacea) to piękny kwiat z rodziny astrowatych. Dawniej porastał babcine ogrody, a dziś jest niedocenianą i trochę zapomnianą rośliną. Poznaj wyjątkowe właściwości kosmetyczne i lecznicze jeżówki purpurowej.

jeżówka purpurowa

Jeżówka purpurowa

Echinacea to kwiat, który przypomina ogromną stokrotkę. Roślina ta pochodzi z Ameryki Północnej. Choć jest 9 gatunków jeżówki, to w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie wykorzystuje się jedynie trzy odmiany. Są to: jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea), jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia) oraz jeżówka blada (Echinacea pallida). Jeżówka purpurowa dawniej była bardzo popularnym ziołem stosowanym w medycynie naturalnej. Rdzenni Amerykanie od stuleci stosują ją do łagodzenia różnych dolegliwości. Obecnie jest naturalnym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Stosuje się ją w leczeniu stanów zapalnych, bólu, migreny oraz innych problemów zdrowotnych. Zarówno kwiaty, jak i korzenie stanowią surowiec zielarski. Jeżówki są skarbnicą kwasu kawowego, alkamidów, kwasów fenolowych, przeciwutleniaczy czy kwasu rozmarynowego. Wzmacniają odporność, łagodzą stany zapalne i obniżają poziom cukru we krwi.

Dostarczają przeciwutleniaczy.

Przeciwutleniacze są niezbędne dla ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Warto sięgać po suszoną roślinę oraz nalewkę z jeżówki. Dzięki niej uzupełnimy niedobory w organizmie. Flawonoidy i kwas rozmarynowy to antyoksydanty, które chronią przed chorobami przewlekłymi m.in. przed chorobami serca i cukrzycą. Co ciekawe, ilość przeciwutleniaczy jest wyższa w ekstraktach z kwiatów i owoców niż w dolnych częściach. Jest ich mniej w liściach czy korzeniach. Echinacea dostarcza organizmowi również cenne związki zwane alkamidami. Wykazują one silne właściwości antyoksydacyjne.

Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.

Jeżówka to roślina znana z dobroczynnego wpływu na układ odpornościowy. Wspomaga zwalczanie wirusów i infekcji oraz przyspiesza zdrowienie organizmu. Zdecydowanie lepiej wypić herbatkę z jeżówki w okresie przeziębień i grypy niż stosować pastylki z apteki.

Obniża poziom cukru we krwi.

Wysoki poziom cukru we krwi zwiększa ryzyko poważnych problemów zdrowotnych. Są to choroby serca, cukrzyca czy inne choroby przewlekłe. Jeżówka obniża jego poziom.

Może zmniejszać lęk i uczucie niepokoju.

Jeżówka zawiera kwas rozmarynowy, kwas kawowy i alkamidy. Mogą one minimalizować lęk i niepokój, jednak potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te właściwości.

Łagodzi stany zapalne.

Stany zapalne to naturalny sposób na leczenie organizmu. Czasem wymyka się on spod kontroli i trwa dłużej. W efekcie może zwiększać ryzyko chorób przewlekłych i innych problemów zdrowotnych. Przeprowadzone badania wykazują, że jeżówka zmniejsza stany zapalne, przewlekły ból i obrzęki.

Łagodzi problemy skórne.

Jeżówka wspomaga leczenie problemów skórnych. Jej właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne eliminują przyczyny trądziku. Napar oraz kosmetyki z ekstraktem z tej wyjątkowej rośliny regulują nawilżenie skóry. Zmniejszają zmarszczki i wzmacniają naturalną barierę ochronną skóry.

Może działać antynowotworowo.

Badania wykazują, że wyciąg z jeżówki może hamować wzrost komórek nowotworowych i je neutralizować. Naukowcy uważają, że efekt ten następuje z powodu silnych właściwości antyoksydacyjnych oraz wzmacniających układ odpornościowy.

Jakie preparaty o właściwościach leczniczych można przygotować z jeżówki purpurowej?

jeżówka

  • Nalewka z jeżówki purpurowej

Składniki: • 200 g suszonego ziela jeżówki purpurowej • 400 ml wódki 40% Jak zrobić nalewkę z jeżówki purpurowej krok po kroku?

Do naczynia, najlepiej wykonanego z ciemnego szkła, wsypać ziele jeżówki purpurowej. Zalać alkoholem, zamknąć i pozostawić w ciepłym i zacienionym miejscu na trzy tygodnie. Od czasu do czasu naczyniem wstrząsnąć, a następnie nalewkę przelać przez sitko i gotowe. Nalewkę z jeżówki purpurowej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez maksymalnie rok. Profilaktycznie warto spożywać 1/2 łyżeczki przez 10 dni, a następnie zrobić tydzień przerwy. Kurację należy powtórzyć trzykrotnie.
  • Napar z jeżówki purpurowej
Jedną łyżeczkę suszonego ziela z jeżówki purpurowej zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wypić. Taki napar świetnie wzmacnia odporność oraz łagodzi objawy przeziębienia i grypy.
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione