KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
29 czerwca 2020

Właściwości zdrowotne jeżówki - przygotuj napar i nalewkę!

Jeżówka (Echinacea) to piękny kwiat z rodziny astrowatych. Dawniej porastał babcine ogrody, a dziś jest niedocenianą i trochę zapomnianą rośliną. Poznaj wyjątkowe właściwości kosmetyczne i lecznicze jeżówki purpurowej.

Jeżówka purpurowa

Echinacea to kwiat, który przypomina ogromną stokrotkę. Roślina ta pochodzi z Ameryki Północnej. Choć jest 9 różnych gatunków jeżówki to w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie zastosowanie znajdują jedynie jej trzy odmiany takie jak: jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea), jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia) oraz jeżówka blada (Echinacea pallida).

Jeżówka purpurowa dawniej była bardzo popularnym ziołem stosowanym w medycynie naturalnej. Rdzenni Amerykanie od stuleci stosują ją do łagodzenia różnorodnych dolegliwości. Dziś jest chętnie stosowanym naturalnym lekarstwem na przeziębienie i grypę, ale znajduje zastosowanie również w leczeniu stanów zapalnych, bólu, migreny oraz innych problemów zdrowotnych.

Zarówno kwiaty, jak i korzenie stanowią surowiec zielarski. Jeżówki są skarbnicą kwasu kawowego, alkamidów, kwasów fenolowych, przeciwutleniaczy czy kwasu rozmarynowego. Wzmacniają odporność, łagodzą stany zapalne i obniżają poziom cukru we krwi.

Dostarczają przeciwutleniaczy

Przeciwutleniacze są niezbędne dla ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Warto sięgać po suszoną jeżówkę oraz nalewkę z jeżówki, by uzupełniać ich niedobory w organizmie. Antyoksydanty takie jak flawonoidy czy kwas rozmarynowy chronią przed chorobami przewlekłymi, m.in. chorobami serca oraz cukrzycą.

Co ciekawe, ilość przeciwutleniaczy jest wyższa w ekstraktach z kwiatów i owoców jeżówki niż w dolnych częściach rośliny - liściach czy korzeniach. Echinacea dostarcza organizmowi również cenne związki zwane alkamidami, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne.

Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy

Jeżówka to roślina znana z dobroczynnego wpływu na układ odpornościowy. Wspomaga zwalczanie wirusów i infekcji oraz przyspiesza zdrowienie organizmu. Wszystko to wskazuje, że zdecydowanie lepiej sięgnąć po herbatkę z jeżówki w okresie przeziębień i grypy, zamiast stosować pastylki z apteki.

Obniża poziom cukru we krwi

Wysoki poziom cukru we krwi wiąże się z większym ryzykiem poważnych problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca, cukrzyca czy inne choroby przewlekłe.

Może zmniejszać lęk i uczucie niepokoju

Jeżówka zawiera związki kwas rozmarynowy, kwas kawowy i alkamidy, które mogą minimalizować lęk i niepokój, jednak potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te właściwości.

Łagodzi stany zapalne

Stany zapalne to naturalny sposób na leczenie organizmu. Czasem wymyka się on spod kontroli i trwa dłużej, a w efekcie może zwiększać ryzyko chorób przewlekłych i innych problemów zdrowotnych. Przeprowadzone badania wykazują, że jeżówka zmniejsza stany zapalne, przewlekły ból i obrzęki.

Łagodzi problemy skórne

Jeżówka wspomaga leczenie dolegliwości skórnych. Właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne eliminują przyczyny trądziku. Napar z jeżówki oraz kosmetyki z ekstraktem z tej wyjątkowej rośliny nie tylko regulują nawilżenie skóry, ale również zmniejszają zmarszczki oraz wzmacniają naturalną barierę ochronną skóry.

Może działać antynowotworowo

Przeprowadzone badania wykazują, że wyciąg z jeżówki może hamować wzrost komórek nowotworowych, a nawet je neutralizować. Naukowcy uważają, że efekt ten następuje z powodu silnych właściwości antyoksydacyjnych oraz wzmacniających układ odpornościowy.

Jakie preparaty o właściwościach leczniczych można przygotować z jeżówki purpurowej?

  • Nalewka z jeżówki purpurowej

Składniki:
    • 200 g suszonego ziela jeżówki purpurowej
    • 400 ml wódki 40%


Jak zrobić nalewkę z jeżówki purpurowej krok po kroku?

Do naczynia, najlepiej wykonanego z ciemnego szkła, wsypać ziele jeżówki purpurowej. Zalać alkoholem, zamknąć i pozostawić w ciepłym i zacienionym miejscu na trzy tygodnie. Od czasu do czasu naczyniem wstrząsnąć, a następnie nalewkę przelać przez sitko i gotowe. Nalewkę z jeżówki purpurowej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez maksymalnie rok. Profilaktycznie warto spożywać 1/2 łyżeczki przez 10 dni, a następnie zrobić tydzień przerwy. Kurację należy powtórzyć trzykrotnie.

 

  • Napar z jeżówki purpurowej

Jedną łyżeczkę suszonego ziela z jeżówki purpurowej zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wypić. Taki napar świetnie wzmacnia odporność oraz łagodzi objawy przeziębienia i grypy.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione