KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Co zrobić z czereśni? Poznaj nasze propozycje

Opublikowano 07.07.2020 r.
Czereśnie to pyszne i soczyste owoce sezonowe, które warto włączyć do swojego menu ze względu na wyjątkowe właściwości dla zdrowia. Są skarbnicą błonnika i przeciwutleniaczy, doskonale regenerują ciało po wysiłku. A ponadto ułatwiają zasypianie, łagodzą stany zapalne i neutralizują działanie wolnych rodników w organizmie. Sezon na czereśnie trwa w od czerwca do sierpnia. Warto wykorzystywać te pyszne czerwone owoce do przygotowywania różnorodnych dań i deserów. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów na wytrawne i słodkie dania z czereśniami.

Domowe lody czereśniowe

Składniki:

  • 1 kg czereśni
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru

Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Przełożyć do garnka, zasypać 2 łyżkami cukru i zagotować około 20 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować i odstawić do przestygnięcia. Żółtka i jajko ubić z resztą cukru. Następnie ubić śmietanę, połączyć z mlekiem i serkiem mascarpone, masą jajeczną i musem czereśniowym. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Zamrozić i gotowe.

 

Ciasto Fale Dunaju

Składniki na ciasto:                                                                                           

  • 6 jajek
  • 250 g miękkiego masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli

Składniki na krem:

  • 0,5 litra mleka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:
400 g czereśni

Składniki na polewę czekoladową:

  • 5 łyżek słodkiej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła


W dużej misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, połączyć z żółtkami. A następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i wymieszać do połączenia wszystkich składników. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao i mleko.

Blachę do pieczenia ciasta wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Cienko rozłożyć na niej jasne ciasto, wydrylowane czereśnie, a następnie pokruszyć kawałki ciemnego ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, a następnie wystudzić.

Przygotować krem. W tym celu odlać 3/4 szklanki zimnego mleka i połączyć je z dwoma rodzajami mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, a po zagotowaniu wlać rozmieszane mąki i chwilę mieszać. Krem należy wystudzić, a następnie utrzeć na jednolitą masę z masłem i rozsmarować na placku. Na koniec roztopić masło i zagotować z pozostałymi składnikami, a kiedy polewa przestygnie udekorować nią ciasto.

 

Clafoutis – francuskie ciasto naleśnikowe z czereśniami

Składniki:

  • 450 g czereśni
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 12%
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka bułki tartej.


Czereśnie umyć i wydrylować, zasypać łyżką cukru i odstawić na kilka minut. W misce połączyć mąkę z cukrem i szczyptą soli. W drugiej misce ubić jajka ze śmietaną, a następnie mokre składniki dodać do suchych i wszystko dobrze wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem, posypać bułką tartą, ułożyć na niej wydrylowane czereśnie i zalać ciastem. Na wierzchu posypać płatkami migdałów. Piec przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto doskonale smakuje w upalne letnie popołudnie. Można je podawać z musem owocowym lub lodami i odrobiną mięty.

 

Sałatka z czereśniami

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 0,5 sera feta
  • 1,5 szklanki czereśni
  • 2 gałązki koperku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka

Sałaty rozłożyć na talerzach i porwać na mniejsze kawałki. Filet z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i oczyścić. Natrzeć przyprawą do kurczaka i usmażyć do zarumienienia z obu stron. Pokroić w plasterki i rozłożyć na sałacie. Ser feta pokroić w kostkę. Gałązki kopru drobno poszatkować i posypać nimi sałatę. Na koniec przyprawić całość solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek.

 

Filet z kurczaka nadziany czereśniami

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 2 szklanki czereśni
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz
  • olej do pieczenia
  • kilka listków mięty
  • wykałaczki

Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, oczyścić z błonek i podzielić na równe duże kawałki. Delikatnie je rozbić, przyprawić solą, pieprzem i odstawić. Następnie przygotować nadzienie. Umyte liście mięty drobno posiekać, czereśnie umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Żółty ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki nadzienia połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą, pieprzem i miodem. Nałożyć farsz na filety, zawinąć w koperty i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać olejem i piec przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawać z ziemniakami lub kopytkami w towarzystwie świeżej surówki.

 

Serowe knedle z czereśniami

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  •  200 g czereśni
  •  100 g twarogu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  •  1 jajko
  •  1 łyżka cukru


Obrane i ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki wystudzić i przepuścić przez praskę razem z twarogiem. Wbić jajko, wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie wszystko razem wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Z ciasta formować kuleczki, rozpłaszczyć je na dłoni, nałożyć farsz i zakleić. Gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane musem czereśniowym.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj