Sporysz na życie
Jest to bardzo groźna choroba z uwagi na wysoką toksyczność jej sklerocjów. Zawierają one ponad 30 groźnych alkaloidów - informuje IOR.
Aktualne poziomy progowe to 0,1% zawartości wagowej sklerocjów lub fragmentów sklerocjów w ziarnie przeznaczonym do karmienia zwierząt i 0,05% w ziarnie przeznaczonym do konsumpcji przez ludzi. W najbliższym czasie wartości progowe zawartości sklerocji sporyszu w ziarnie żyta mają zostać radykalnie obniżone.
Weźmy pod uwagę to, co mówią eksperci z IOR: z uwagi na termin pojawiania się objawów choroby w czasie dojrzewania ziarniaków, stosowanie chemicznych środków ochrony roślin jest mocno ograniczone, a często niemożliwe. Tak więc bardzo ważnym aspektem w uprawie żyta jest dobór odpowiednich, odpornych odmian. Zdecydowanie wyższą odporność na porażenie sporyszem wykazują odmiany populacyjne oraz odmiany hybrydowe wyposażone w specjalne geny warunkujące wytwarzanie dużej ilości pyłku.
Pamiętajmy o tym tym bardziej, że już niedługo czekają nas... siewy. Warto wtedy wybrać odmianę zalecaną populacyjną, która wykazuje wyższą odporność na porażenie sporyszem.
źródło fot: IOR PIB
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|