Frytki nie tylko z ziemniaka – kusimy najlepszymi przepisami!

Frytki w ziołach
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- sól,
- 4 łyżki oleju.
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i kroimy w słupki, delikatnie skraplamy je olejem i doprawiamy przyprawami. Wykładamy na płasko w naczyniu do pieczenia. Pieczemy przez około 50 minut w 180 st. C. Możemy także usmażyć je w frytkownicy.
Frytki z batatów
Składniki:
- 5 batatów,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, oregano.
Wykonanie:
Umyte bataty obrać ze skórki i pokroić w cienkie słupki. Rozłożyć je na tacy, delikatnie polać olejem i oprószyć ziołami. Piec do zarumienienia około 30 minut w 180 stopniach. Można je podawać zamiast tradycyjnych ziemniaków do mięsa lub ryby.
Frytki z cukinii
Składniki:
- 1 duża lub 2 mniejsze cukinie
- 1 jajko,
- 1 ząbek czosnku,
- bułka tarta,
- sól, pieprz,
- 2 łyżeczki oregano,
- oliwa.
Wykonanie:
Cukinię kroimy na podłużne kawałki. Roztrzepujemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano - mieszamy. Maczamy kawałki cukinii i obtaczamy w bułce tartej, wykładamy na blaszkę wysmarowaną oliwą. Pieczemy przez około 15 minut w temp. 220 st. C – co jakiś czas można delikatnie przewracać frytki na drugą stronę.
Frytki z dyni
Składniki:
- 1 dynia piżmowa,
- słodka i ostra papryka w proszku,
- sól, pieprz.
Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek, kroimy na kształt frytek. Skraplamy olejem, delikatnie posypujemy paprykami w proszku i doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 st. C.
Frytki z marchewki
Składniki:
- kilka marchewek,
- sól,
- bazylia suszona,
- czosnek w proszku,
- oliwa z oliwek.
Wykonanie:
Marchewki kroimy w podłużne paski. Skraplamy ją oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Układamy w naczyniu, pieczemy przez około 45 minut w temp. 180 st. C.
Jak widać pyszne frytki można zrobić nie tylko z ziemniaków. Koniecznie wypróbujcie też ich nowe, kulinarne odsłony! Smacznego świętowania :-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|