KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Tarty i quiche - czym się różnią? Jak je zrobić?

Opublikowano 12.07.2020 r.
Kruche ciasto z wytrawnym bądź słodkim nadzieniem to popularne danie, które można jadać zarówno na podwieczorek, przystawkę czy kolację. Doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno. Poznaj sprawdzone przepisy na tarty oraz quiche i zobacz, czym się różnią.    

tarta z owocami

Tarta a quiche?

Tarta to rodzaj wypieku, który składa się z ciasta francuskiego, drożdżowego bądź kruchego. Uzupełnia ją wytrawne lub słodkie nadzienie. Z kolei quiche jest wypiekiem, który składa się ze słonego ciasto kruchego. Używamy do niego wyłącznie wytrawnego nadzienia zalanego masą śmietanowo-jajeczną. Są to popularne dania kuchni francuskiej.

 

Tarta z mascarpone i owocami

Składniki na tartę:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 200 g masła schłodzonego
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Krem:

  • 330 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 1 opakowanie mascarpone
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • ulubione owoce

Wykonanie tarty:

Najpierw trzeba przygotować ciasto. W tym celu wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i ugnieść. Rozwałkować je na papierze do pieczenia. Następnie przełożyć do blachy od tarty wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Dobrze docisnąć brzegi i nakłuć widelcem. Na spodzie położyć papier do pieczenia i wysypać specjalne koraliki lub fasolę. Nie może urosnąć w górę. Piec 15 min. w 180 stopniach, a następnie jeszcze 10 min. bez obciążenia. Rumianą tartę wyjąć i odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić, a potem połączyć z cukrem i mascarpone do uzyskania jednolitej masy. Wysmarować nią tartę i ozdobić ulubionymi owocami.

 

Prowansalska tarta z cukinią i serem feta

tarta z cukinią

Składniki na tartę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 60 g masła
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 100 g sera feta
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej

Wykonanie tarty:

Najpierw z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, a następnie włożyć je na 15 min. do zamrażalnika. W tym czasie w małej miseczce połączyć jajko z mlekiem i jogurtem naturalnym. Doprawić ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
Na patelni na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki cukinię z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić do przestygnięcia. Wyjąć ciasto na tartę z zamrażarki i rozwałkować. Włożyć je do wytłuszczonej formy do tarty i nakłuć widelcem. Nałożyć podsmażoną cukinię, pokrojony w plasterki pomidor oraz pokruszony na drobne kawałki ser feta. Całość zalać masą z jajka i jogurtu naturalnego. Włożyć na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i gotowe.

 

Wytrawna tarta z mięsem i warzywami

Składniki na tartę:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 40 g smalcu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 150 g zielonej fasolki
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • 100 g sera mozzarella
  • kilka pomidorków koktajlowych i liści bazylii do ozdoby

Wykonanie tarty:
Na odrobinie oleju w rondelku podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso mielone i dobrze przesmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną w mniejsze kawałki zieloną fasolkę. Dusić pod przykryciem około 30 min. od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy i wystudzić.

Połączyć przygotowane wcześniej składniki i zagnieść z nich ciasto. Rozwałkować i wylepić formę do tarty, tak aby brzegi wystawały odrobinę wyżej. Na tartę nałożyć wcześniej przygotowany farsz. Tartę posypać mozzarellą i piec przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Przed podaniem tarty, można udekorować ją przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i bazylią.

 

Quiche z wędzonym łososiem w towarzystwie gruszki i sera

quiche z łososiem

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 serek camembert
  • 1 duża gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 80 g żurawiny ze słoika
  • garść rukoli

Masa jajeczna:

  • 5 jajek
  • 100 ml śmietany 30%
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Z podanych wyżej składników zagnieść i rozwałkować ciasto. Wylepić nim formę do tarty wcześniej wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Nakłuć widelcem i podpiec na złoty kolor około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Przygotować masę jajeczną. Jajka rozkłócić ze śmietaną, doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Gruszkę pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny a ser camembert pokroić w plastry. Na podpieczony quiche położyć plastry wędzonego łososia, sera i gruszki. Dodać żurawinę. Całość zalać masą jajeczną. Piec jeszcze 20 minut i gotowe. Przed podaniem posypać rukolą.

Quiche z pomidorami

kisz z pomidorami

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Nadzienie:

  • 80 g żółtego sera
  • 100 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 6-8 pomidorów
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, rozwałkować na duży i gruby placek. Cebulę pokroić w kostkę i połączyć z tartym serem, serkiem śmietankowym i majonezem. Następnie doprawić do smaku. Umyte i osuszone pomidory pokroić w półplasterki. Rozwałkowane ciasto wykleić na blasze do tarty. Rozłożyć plastry pomidorów, a całość zalać masą serową. Brzegi zagnieść do środka, aby nic nie wypłynęło. Piec około 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

 

Quiche z kurczakiem i pieczarkami

quiche z kurczakiem

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól

Nadzienie:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 2 jajka
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść. Uformować kulę i schłodzić przez 15 minut w zamrażalniku, a następnie rozwałkować na cienki placek. Przełożyć go do wcześniej natłuszczonej formy do tarty i nakłuć widelcem. Podpiec 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Na patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Filet z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i podsmażyć.
Na podpieczony quiche rozłożyć pokrojone w plastry pomidory, następnie wyłożyć pieczarki i kurczaka. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem i zalać całość. Piec 20 minut w 190 stopniach Celsjusza.

POWIĄZANE TEMATY:quichetarty
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO