KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Na jagody! Przepisy na dania i desery z jagodami

Opublikowano 13.07.2021 r.
Sezon na jagody w pełni! Korzystajmy z walorów smakowych i zdrowotnych tych „leśnych skarbów”. Poznajcie nasze propozycje na znakomite dania i desery z jagodami w roli głównej. 

Jedzmy jagody!

Jagody należą do najzdrowszych owoców. Ich ciemna barwa odpowiada m.in. za to, że są one bombą antyoksydacyjną - wpływają pozytywnie na zdrowie, siły witalne, chronią przed chorobami cywilizacyjnymi, a także zapewniają młodość i piękny wygląd. Jagody dobroczynnie działają na nasz układ pokarmowy – zwalczają biegunki, mają właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Łagodzą bóle brzucha i nudności – nie bez przyczyny nasze babcie na wszystkie dolegliwości żołądkowe mówiły, by jeść jagody. Jagody przy zatruciach pokarmowych nadają się nawet dla dzieci. Owoce jagód mają także dużo błonnika, pektyny i antocyjany – te ostatnie właśnie są odpowiedzialne za kolor i barwę jagód. Prozdrowotne właściwości  antocyjanów zawartych w jagodach to m.in. korzystny wpływ na wzrok, właściwości antynowotworowe, antyoksydacyjne (hamowanie działania wolnych rodników, a przy tym przeciwdziałanie starzeniu się i nieprawidłowej mutacji komórek). 

Poza tym jagody można z powodzeniem mrozić – w zimie, po podgrzaniu, będą świetnym dodatkiem m.in. do porannej kaszy czy owsianki. Można z nich robić także znakomite przetwory – dżemy, nalewki, konfitury oraz soki.


Puszyste placki z jagodami

Składniki:
    • 3/4 szklanki mleka
    • 2 łyżki octu winnego
    • 1 szklanka mąki
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • pół łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • 1 jajko
    • 2 łyżki rozpuszczonego masła
    • 1 szklanka jagód
    • masło lub olej do smażenia

Wykonanie:

Zmiksować mleko z octem, odstawić na 2-3 minut do zakwaszenia mleka. Zmieszać suche składniki razem. W oddzielnej misce zmieszać mleko, jajko i roztopione masło, dodać do suchych składników. Na patelni rozgrzać masło lub inny tłuszcz. Wylać masę, na wierzch usypać jagody. Kiedy na wierzchu pojawią się bąbelki, przekręcić placek na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty. Podawać z roztopionym masłem, syropem klonowym, jogurtem naturalnym, posypane jagodami. 

 

Makaron z jagodami

Składniki:

  • ulubiony makaron
  • 2 szklanki jagód
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki śmietany kokosowej lub jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy cukier, po chwili dorzucamy jagody. Po zagotowaniu mamy gotową jagodową pastę do makaronu. Danie najlepiej smakuje na ciepło. 

 

Pierogi z jagodami


Farsz:

  • 40-50 dag jagód,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki cukru pudru

Jagody przebrać, starannie opłukać i odsączyć. 

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • ciepła woda,
  • sól

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 mm i wykrawać krążki. Nadziewać farszem jagodowym. Gotować 5-8 minut od wypłynięcia, we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny tłuszczu. Po ugotowaniu podawać ciepłe lub zimne - świetnie smakują w towarzystwie śmietany lub jogurtu naturalnego.

 

Tosty francuskie z jagodami

Składniki:

  • chleb tostowy lub chałka,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • masło klarowane do smażenia,
  • dodatki: jagody i miód.

Wykonanie:

Roztrzepujemy jaja, dodajemy mleko i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy. Maczamy chleb lub chałkę (z obu stron) i kładziemy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy z jagodami i miodem. 

 

Jagodzianki

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • pół kostki masła,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko i 4 żółtko,
  • około 200 ml mleka,
  • 50 g drożdży,
  • 0,5 kg jagód.

Wykonanie:

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukier i łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia. 

2. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy resztę mąki, szczyptę soli, rozpuszczone i ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wyrabiamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 godz. (ciasto przykrywamy ściereczką).

3. Opłukujemy jagodny, dodajemy do nich 4 łyżki cukru pudru. 

4. Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy, następnie formujemy bułeczki – na środek każdej części ciasta kładziemy łyżkę jagód, dokładnie sklejamy brzegi i delikatnie kulamy. Każdą jagodziankę smarujemy żółtkiem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak ułożone powinny jeszcze wyrosnąć przez około 15 minut. 

5. Jagodzianki pieczemy w temp. 180 st. C przez około 20-25 minut. Kiedy bułeczki z jagodami będą gotowe, można posypać je cukrem pudrem lub oblać lukrem. Po chwili zostają tylko okruszki… ;-)

 

Ciasto jagodowa pianka

Biszkopt:

  • 3 jaja,
  • ¾ szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju.

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając.  Następnie dodajemy żółtka, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Stopniowo przesiewamy mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodajemy łyżkę oleju, mieszamy. Wykładamy ciasto na okrągłą blaszkę. Pieczemy przez około 20-25 min w temp. 180 st. C. Odstawiamy do wystudzenia. 

Jagodowa pianka:

  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 1 puszka mleka skondensowanego,
  • 1 szklanka jagód,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Dodatkowo:

  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych. 

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, odstawiamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Mleko łączymy z rozgniecionymi jagodami. Dodajemy do śmietany, mieszamy. Na koniec dodajemy żelatynę, ponownie delikatnie mieszamy. Piankę przekładamy na przestudzony biszkopt. Polewamy wcześniej przygotowaną, tężejącą galaretką. 

 

Ciasto jogurtowe z jagodami

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 2 jaja,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g jagód.

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomoca miksera. Po otrzymaniu jednolitej masy wsypujemy połowę jagód, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na okrągłą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch posypujemy resztę jagód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Niech jagodowe smakołyki uprzyjemnią Wam wakacyjne dni! Smacznego :-)

 

kontakt1.jpg Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO