KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Pyłek pszczeli – jak go stosować?

Opublikowano 16.07.2020 r.
O cudownych właściwościach miodów wiemy już wiele, ale nie należy zapominać, że dzięki dzielnej pracy pszczół pozyskiwane są także inne produkty, m.in. pyłek pszczeli. Jakie ma właściwości i jak go stosować? Już wyjaśniamy!

Pyłek kwiatowy jest zbierany z roślin przez pszczoły i przenoszony prosto do ula. Pszczoły mieszają go z odrobiną miodu, nektaru i śliny, tworząc w ten sposób tak bardzo wartościowy produkt. Jest on później wykorzystywany przez mieszkańców ula jako pożywienie. Pszczelarz może odebrać nadmiar pyłku pszczołom, dzięki specjalnym poławiaczom umieszczonym przy wejściu do ula. Następnie trzeba go odpowiednio osuszyć i oczyścić.

Tak pozyskany pyłek, w formie kuleczek, ma mnóstwo wyjątkowych prozdrowotnych właściwości. 

Pyłek pszczeli to źródło protein, węglowodanów i lipid. Znajdziemy w nim cenne witaminy A, E, C, B, P oraz minerały, m.in. fosfor, potas, wapń, magnez, sod, żelazo, mangan, cynk i miedź. 

To bogactwo składników sprawia, że pyłek ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwutleniające. Poza tym pozytywnie wpływa na ogólną odporność naszego organizmu i obniża poziom złego cholesterolu. Wspomaga też pamięć i koncentrację.

Jak stosować pyłek pszczeli?

U osób dorosłych w celach terapeutycznych zaleca się stosowanie 20-40 g pyłku dziennie. Dawka profilaktyczna to 20 g pyłku. Można stosować go u dzieci od 3 roku życia - wówczas możemy podawać 10 g.

Pyłek pszczeli najlepiej przyjmować przed jedzeniem. Można rozpuścić go w herbacie (tylko nie w gorącej!) lub w wodzie - dzięki temu zwiększymy jego przyswajalność w organizmie.

Polecamy także wsypać pyłek do szklanki letniej wody i odstawić na noc. Rano do smaku dodajemy odrobinę miodu i pijemy na czczo.

Najlepsze efekty można uzyskać po przeprowadzeniu 2-3 miesięcznej kuracji i spożywaniu pyłku codziennie. To dobre rozwiązanie na sezon jesienno-zimowy.

Pyłek to nie tylko pokarm dla pszczół, ale także cenny produkt dla ludzi. Korzystajmy z dobrodziejstw, jakie daje nam sama natura.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO