KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
2020-07-20

Uwaga na pleśnie w uprawach!

Rok temu narzekaliśmy na suszę, w tym roku latem już zaczęliśmy narzekać na nadmiar opadów. Chłodne i wilgotne lato sprzyja chorobom grzybowym we wszystkich uprawach.

 Szarą pleśń zazwyczaj kojarzymy z truskawkami, a może ona występować także ne innych uprawach - mówi Józef Węgrzyn, inżynier rolnik z Wielkopolski. - Choroba często występuje także w uprawie pomidorów. Wywołuje są grzyb Botrytis cinerea należący do klasy workowców. Poraża on liście, łodygi, kwiaty i owoce. Bardzo często uodparniania się na działanie fungicydów.

Szara pleśń lubi takie warunki, jakie mamy tego lata: niezbyt wysoką temperaturę (optymalna dla patogenu wynosi 15-25 stopni Celsjusza) i bardzo dużą wilgotność. Chorobie sprzyja także zagęszczenie roślin i małe nasłonecznienie uprawy.

Choroba często występuje na sezonowych owocach, na przykład na: malinach, winorośli, porzeczkach, a nawet jabłoniach. W sprzyjających warunkach rozwija się także np. na sałacie, papryce, a nawet fasoli. często występuje także na roślinach ozdobnych.

Jak widać, większość upraw, w sprzyjających dla patogenu warunkach, może być narażona na szarą pleśń.

Jeśli stosujemy zabiegi chemiczne w celu zwalczania pleśni koniecznie pamiętajmy o okresie karencji, co jest niezwykle ważne w czasie zbierania plonów - dodaje inżynier Węgrzyn. - Powstają także preparaty oparte o działanie grzybów pasożytujących na szarej pleśni. 

Porażone części roślin należy usuwać, a najlepiej spalić. Należy także zachować szczególną ostrożność podczas zbierania owoców. Należy unikać uszkodzenia skórki, przez taką ranę grzyb może bardzo łatwo wniknąć do owocu. Sprawa jest szczególnie ważna, gdy chcemy owoce przechowywać dłużej, gdyż porazony owoc lub warzywo szybko spowoduje rozprzestrzenienie się plesni na całą partię i owoce lub warzywa nie będą się nadawały do spożycia.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione