Ogórkowe przetwory na zimę

Ogórki po kaszubsku
Składniki:
- 5 kg małych ogórków
- 2 szklanki soli
- 1 kg cebuli
- 5 dużych czerwonych papryk
- 4 selery
- 6 szklanek octu
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki gorczycy
- 4 łyżki kolendry
Ogórki umyć, zalać wodą połączoną ze szklanką soli i odstawić na noc. Cebulę pokroić w plastry, paprykę w cienkie paski, a seler zetrzeć na tarce i posolić do smaku. Warzywa wymieszać i odstawić na godzinę. W tym czasie przygotować zalewę. Do dużego garnka wlać 12 szklanek wody i ocet, dodać cukier, gorczycę i kolendrę. Zalewę zagotować i przecedzić. W czystych słoikach ułożyć ogórki, na wierzch dodać warzywa, całość zalać zalewą. Słoiki zamknąć i pasteryzować 20 minut.
Ogórki gyros na zimę
Składniki:
- 5 kg ogórków
- 8 cebuli
- 10 dużych marchwi
- 4 ząbki czosnku
- 2 opakowania przyprawy gyros
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 4 łyżki soli kamiennej
- 0,5 szklanki oleju
Ogórki wyszorować szczotką w ciepłej wodzie, a następnie pokroić w plasterki. Posolić, wymieszać i odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w cienkie plasterki, przepuścić przez praskę czosnek, a następnie warzywa wraz z przyprawą do gyrosa i solą dodać do ogórków. Całość posypać cukrem, zalać octem i olejem i odstawić na 10 godzin. Od czasu do czasu wymieszać. Włożyć do czystych, wcześniej wyparzonych słoików wraz z zalewą i pasteryzować w garnku lub piekarniku przez 30 minut.
Ogórki w zalewie pomidorowej
Składniki:
- 5 kg ogórków
Składniki na zalewę:
- 3 l wody
- 500 g przecieru pomidorowego
- 200 ml octu spirytusowego
- 350 g cukru
- 4 łyżki soli
- koper
- 30 ziaren ziela angielskiego
- 15 ząbków czosnku
- liście wiśni lub porzeczki
Ogórki dobrze wyszorować, a następnie moczyć przez 4 godziny w czystej wodzie. Po tym czasie przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól i przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i wymieszać do rozpuszczenia cukru i soli. Wlać ocet i odstawić do przestygnięcia. Do słoików wkładać po łodyżce kopru, kilka liści wiśni lub porzeczki, ząbek czosnku oraz ziela angielskie. A następnie ciasno ułożyć w nich ogórki i zalać letnią zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować 30 minut.
Ogórki w occie jabłkowym
Składniki:
- 5 kg ogórków
- 8 średnich marchewek
- 6 dużych cebul
- 4 czerwone papryki
- kilka główek czosnku
- koper włoski
- 1 opakowanie ziela angielskiego
- 1 opakowanie liści laurowych
- 1 opakowanie gorczycy białej
- 1 opakowanie pieprzu w ziarenkach
Składniki na zalewę:
- 0,5 l wody
- 6 szklanek octu jabłkowego
- 6 szklanek cukru
- 6 łyżek soli
Ogórki wyszorować i wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Cebulę i marchewkę pokroić w plastry, a paprykę w paski. Do czystych i wyparzonych słoików włożyć 1 baldachim kopru, 1 płaską łyżeczkę gorczycy, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 4 ziarna pieprzu oraz 2 ząbki czosnku. Do słoików włożyć ogórki, a następnie zalać je wrzącą zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
Ogórki po meksykańsku
Składniki:
- 5 kg ogórków
- 8 łyżek soli
- 4 łyżeczki curry
- 3,5 łyżeczki chilli
Składniki na zalewę:
- 3 szklanki octu
- 0,5 szklanki cukru
- 16 łyżek oleju
- 8 ząbków czosnku
Ogórki dobrze umyć i pokroić w grubsze plastry. Posolić i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie odlać sok, ogórki posypać curry i chilli. Zagotować wodę, z octem, cukrem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Zalać zalewą ogórki i odstawić na całą noc. A następnie przełożyć je do słoików, zalać zalewą. Zakręcić i wynieść do piwnicy bez pasteryzowania.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|